Minestrone, chutná a vyhledávaná zeleninová polévka, doplněná kouskem mozzarelly, je výborná volba, která osvěží začátek oběda. Navíc, co restaurace, to trochu jiný recept. I to k originální italské zeleninové polévce patří.
Uvařit minestrone není nikterak složité ani pro začínající kuchaře. Proč se tedy její složení v jednotlivých restauracích liší?
Ano, co restaurace, to trochu jiná minestrone, v každé používají trochu jiný recept. A rozhodně to není špatně. Minestrone je totiž originální italská zeleninová polévka, která se vaří v průběhu všech ročních období a do které se dává to, co je právě dostupné na pultech obchodů. Tedy sezónní potraviny.
Základem minestrone jsou téměř vždy mrkev a rajčata, ke kterým se mohou přidat například fazole, paprika nebo třeba i trocha čočky či hub. Aby byla polévka více sytá, může se do ní přidávat rýže nebo kvalitní těstoviny. Nebyl by to italský pokrm, kdyby se v něm nevyskytl sýr, konkrétně nastrouhaný parmezán, který se vloží do misky a poté se zalije polévkou.
Suroviny:
4 lžíce olivového oleje
600 g čerstvé sezónní zeleniny podle chuti (rajčata, cibule, mrkev, cuketa, hrášek, fazole, celer, listový špenát, brokolice, květák, kapusta, pórek, česnek, petržel, mangold...)
3 brambory
mořská sůl
špetka čerstvě mletého pepře
Přímo do každého talíře vložíme:
čerstvá bazalka na ozdobu
1 lžička strouhaného parmazánu
1 lžička janovského pesta
Příprava italské polévky minestrone:
Na rozehřátém plivovém oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek, brambory a krátce osmahneme. Přidáme další zeleninu nakrájenou na drobnější kousky. Rajčata si předem spaříme, oloupeme a použijeme jen dužinu. Fazole si den předem namočíme. Zeleninu v hrnci zalijeme vodou tak, aby dosahovala do 3/4 výšky hrnce. Osolíme, lehce opepříme a pod poklicí vaříme na středním plameni cca 15 minut. Z hotové polévky odebereme 1 vrchovatou naběračku měkké zeleniny, kterou propasírujeme a vrátíme zpět do hrnce. Polévku servírujeme horkou a do každého talíře přidáme 1 lžičku janovského bazalkového pesta, trochu strouhaného parmazánu a ozdobíme čerstvými lístky bazalky.
Další články
Řeka Mekong je ve své deltě obilnicí Vietnamu.
Ořechový olej nachází široké uplatnění ve studené kuchyni.
Tradiční čínská medicína spočívá v harmonizování organismu.
Šalvěj lékařská roste ve středozemské jižní Evropě.
Arašídový olej je získáván z plodů podzemnice olejné.
Zdravé jídlo aneb jezte lépe, abyste žili lépe..
Veganství a vegetariánství, co k němu lidi vede.
Elektrická dráha v americkém Bostonu zahájila provoz v roce 1887.
Syndrom turistické třídy hrozí zejména některým typům lidí.
Klanopraška čínská má výrazně povzbuzující účinky.
Cookovy ostrovy jsou ráj květin a exotiky
Brněnské historické tramvaje se znovu objevují v ulicích.
Obří hrnce jsou okrouhlé prohlubně ve velkých balvanech.
Ovoce liči pochází z jižních oblastí Číny.
Majoránka zahradní se pěstuje jako léčivá a aromatická bylina.
Ženšen je elixír zdraví tradiční asijské medicíny.
Rakytník řešetlákový
Minestrone je originální italský recept na zeleninovou polévku.