Oko

Veganství a vegetariánství

Co vede lidi k vegetariánskému nebo dokonce veganskému způsobu života? Etické a filozofické aspekty, úcta ke všemu živému, snaha o exkluzivitu nebo prostá touha žít zdravě.

Veganství a vegetariánství - jídlo
Veganství je založeno na rostlinné stravě.

Vegetariánství provází lidstvo po celá tisíciletí. Daleko dřív než pračlověk zabil prvního mamuta, podstatnou část jeho stravy tvořila nejrůznější semena, semínka, plody, listy a kořínky. Někteří vědci tvrdí, že jedním z podnětů, proč se člověk, zejména jeho mozek a jeho schopnost myšlení, začaly tak rychle vyvíjet, byla potřeba vzájemné spolupráce a komunikace při lovu. Jiní tvrdí, že člověk je prapůvodem i svou podstatou vegetarián.

V Indii je vegetariánství široce rozšířené už od druhého tisíciletí př. n. l. v Evropě bylo poměrně časté. Vegetariáni byli nazýváni pythagorejci podle řeckého matematika a filozofa Pythagora (570 až 480 př. n. l.) a jeho následovníků a žáků, kteří dávali přednost rostlinné stravě a přirozenému způsobu života.

Různé typy veganství a vegetariánství

Od skončení druhé světové války obliba vegetariánství ve světě roste a s tím se šíří i diskuse na téma, zda je to zdravý, nebo nezdravý způsob výživy. Ke konci druhé světové války se také poprvé objevil termín veganství. Bylo to v roce 1944 a zavedl ho Brit Donald Watson. Byl dlouholetým členem anglického Svazu vegetariánů, kde se vedly už od roku 1909 vášnivé diskuse o etických aspektech konzumace mléčných výrobků a vejec. Svaz odmítal vytvořit zvláštní podskupinu, a tak Donald Watson a jeho přátelé založili vlastní organizaci Vegan Society. Slovo vegan je zkrácenou verzí názvu vegetarián. Podle Donalda Watsona, který zemřel roku 2005 ve věku 96 let, "veganství začíná vegetariánstvím a je jeho logickým cílem". V současné době je zhruba sedm procent Britů vegetariány.

I v rámci vegetariánů existují různé skupiny. Například lakto-ovo-vegatariáni nejedí maso, ale jedí mléčné i vaječné produkty. Lakto-vegetariáni nejedí vejce, ale mléko a mléčné produkty ano, ovo-vegetariáni nekonzumují mléko a mléčné produkty, ale vejce na jídelníčku mají. Pak jsou zde ještě lidé, kteří se nazývají vegetariáni, i když vlastně žádnými vegetariány nejsou, do své stravy zařazují rybí maso a další mořské živočichy a takzvaní noví vegetariáni, kteří jedí rybí a drůbeží maso.

Veganství

Daleko vyhraněnějším směrem než vegetariánství je veganství. Tam už nejde jen o vyloučení masa, ale všech produktů, které pocházejí od zvířat, někteří vegani vylučují ze svého jídelníčku dokonce i med. Důsledně brané veganství zároveň odmítá používání výrobků z kůže či kosmetiky testované na zvířatech. Vychází z etického přesvědčení, že člověk nemá právo zabíjet zvířata, ale ani je trýznit podmínkami při testování a ve vekochovech.

Vegani propagují svou stravu tvrzením, že působí příznivě na zdraví, snižuje roziko vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Na druhou stranu špatným způsobem sestavená veganská strava může vést k nedostatku některých esenciálních aminokyselin a vitaminů, z nichž nejkritičtější je nedostatek vitaminu B12.

Vitamin B12

Již počátkem devadesátých let minulého století se začaly objevovat důkazy, že i mírně zvýšená hladina homocysteinu (aminokyseliny obsahující síru) urychluje aterosklerózu a trombotické stavy.

Jak to souvisí s veganstvím? Velmi úzce. Klíčovým faktorem udržení nízké hladiny homocysteinu v těle je dostatečný příjem vitaminů skupiny B - kyseliny listové, vitaminu B6 a vitaminu B12. Kyselina listová a vitamin B6 (pyridoxin) jsou ve vegetariánské i veganské stravě hojně zastoupeny. Například ve špenátu, salátu a listové zelenině. U veganů ale chybí téměř zcela vitamin B12 (kobalamin), který lidé získávají pouze z živočišné potravy. Jeho zdrojem u vegetariánů mohou být mléčné výrobky, u veganů pouze potraviny obohacené tímto vitaminem nebo potravinové doplňky.

Studie, které porovnávaly obsah homocysteinu v krvi a také hladinu vitaminu B12 nevyzněly pro vegany dobře. S vyjímkou USA, kde se už celá desetiletí hojně používají potravinové doplňky, mají vegani celosvětově nízkou hladinu vitaminu B12.

Klady a zápory bezmasé stravy

I vegani a vegetariáni mohou být obézní. Koneckonců chipsy patří mezi potraviny, které mohou bez problémů jíst. jak ale ukazuje zatím nejobsáhlejší průzkum, který v roce 2003 prováděla Oxfordská univerzita, jsou vegani převážně štíhlí a zdraví. Většina z nich se nesoustředí jen na to, co nejíst, ale i na to, co jíst a v jakých dávkách. K dobrému zdravotnímu stavu přispívá i to, že velká část veganů a vegetariánů nekouří a alkoholické nápoje pijí v mírných dávkách.

Podle oxfordského výzkumu konzumují ve srovnání s lidmi, kteří jedí vše zhruba polovinu nezdravých nasycených mastných kyselin. V jejich stravě je podstatně vyšší podíl vlákniny, vitaminů B1, C a E, kyseliny listové a také hořčíku a většinou obsahuje i doporučené množství bílkovin.

Co chybí

Oxfordský průzkum ale také potvrdil v naprosté většině případů veganů a vegetariánů nedostatek již zmíněného vitaminu B12, což představuje poměrně závažný problém.

Diskuse na téma škodlivosti či užitečnosti veganství a vegetariánství zdaleka nekončí. Neexistuje dostatečné množství seriozních údajů získaných dlouhodobými a rozsáhlými průzkumy, které by umožnily dojít k fundovanému závěru. Etické principy hrají a zřejmě budou hrát ve vyspělých evropských zemích a v USA stále významnější roli stejně jako módní trendy, k nimž do určité míry patří i být vegetarián. Otázkou je, jak s tímto vývojem dokáže držet krok obchod a jaké možnosti budou nabízet restaurace. V některých zemích to již dnes není problém.


Další články

Vitamin C je obsažen především v zelenině a ovoci.
Čaj je kulturní nápoj s dlouhou historií.
Korejský ženšen

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů