Oko

Arašídový olej

Arašídový olej
Arašídový olej se používá ve studené kuchyni.

Arašídový olej olej je získáván z plodů podzemnice olejné, které jsou též známy pod názvy arašídy, burské oříšky nebo buráky. Při jeho výrobě se arašídy nejprve rozemelou na malé kousky, které se poté lisují, nebo se z nich arašídový olej extrahuje pomocí rozpouštědla.

Arašídový olej se používá ve studené kuchyni při přípravě salátů i při tepelné úpravě pokrmů. Je vhodný i pro použití při dlouhém smažení. Na jazyku zanechává arašídový olej chuť burských oříšků. V České republice je nejobvyklejší arašídový olej rafinovaný.

Arašídový olej vyniká vysokým obsahem kvalitních rostlinných tuků, obsahuje účinné antioxidanty, zejména resveratrol, antibakteriální látky a esenciální dvojnásobně nenasycenou kyselinu linolovou. Arašídový olej má také vysoký obsah vitaminu E.

Široké uplatnění má arašídový olej i mimo oblast potravinářství, například při výrobě mýdel, šamponů, krémů na holení a barev, a dokonce i při výrobě výbušnin na bázi nitroglycerinu.

Arašídový olej, arašídy a arašídové máslo jsou typické pokrmy americké kuchyně


Další články

Vitamin C neboli kyselina askorbová.
Veganství a vegetariánství - klady a zápory jednotlivých druhů bezmasé stravy.
Čaj je potěcha smyslů i lidského zdraví.
Ořechový olej lisovaný z jader vlašských ořechů.
Olivový olej má příznivý vliv na lidské zdraví.
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského.
Zelí obsahuje značné množství vitaminu C.
Červená řepa je zelenina bohatá na antioxidanty a další látky preventivně působící proti vzniku rakoviny.

Arašídový olej vyniká vysokým obsahem kvalitních rostlinných tuků a obsahuje také antioxidanty a vitamin E.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů