Červená řepa je zelenina bohatá na antioxidanty a další látky působící proti rakovině. Ve starověkých civilizacích se běžně jedly pouze její listy, kořen červené řepy se používal výhradně k léčebným účelům. Dnes se naopak jí především kořen, ať již syrový, vařený, nakládaný v octovém nálevu nebo konzervovaný.
Červená řepa je bohatým přírodním zdrojem křemíku, který je pro své účinky také nazýván minerál krásy. Křemík ovlivňuje pevnost vazivových tkání a tvorbu nových, udržuje mladý vzhled pokožky, pružnost cév a kvalitu vlasů a nehtů. Má-li lidský organismus nedostatek křemíku, vlasy se lámou a nehty třepí. Křemík také podporuje regeneraci organismu a zabraňuje stárnutí. Přidá-li se k jeho účinkům na lidské zdraví kyselina listová, které červená řepa obsahuje rovněž velké množství, představuje tato kombinace nejlevnější účinnou omlazovací kůru. Pro vysoký obsah kyseliny listové se červená řepa doporučuje i těhotným ženám, na jejichž jídelníčku by měla být alespoň v prvních týdnech těhotenství denně, protože působí jako ochrana před deformacemi plodu.
Červená řepa (Beta vulgaris) pochází pravděpodobně ze Středomoří. Je to dvouděložná rostlina z čeledi merlíkovitých, která je jako kořenová zelenina v současné době nejvíce pěstována ve východní Evropě a v USA. Existuje řada kulturních odrůd, které se liší tvarem i barvou. Jako listová zelenina se pěstuje řepa cvikla. K řepám patří také řepa krmná, která je využívána jako krmivo pro dobytek, a řepa cukrovka k výrobě cukru.
Červená řepa obsahuje poměrně velké množství bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolismus mozku. Betain působí antiskleroticky, snižuje krevní tlak a zvyšuje pevnost kapilár. Červená řepa má také ze všech známých druhů zeleniny nejvyšší obsah železa a mědi, obsahuje poměrně velké množství zinku, jódu a manganu a dalších stopových prvků. Má sice poměrně vysoký obsah cukru, nicméně díky příznivému glykemickému indexu se její konzumace doporučuje i diabetikům.
Konzumovat je možno i listy červené řepy. Na rozdíl od kořene jsou bohatší na některé vitaminy, zejména A, B9 a K a obsahují také značné množství hořčíku a železa. Podle nejnovějších výzkumů i listy červené řepy obsahují významné množství antioxidantů, zejména xatofyl lutein, žlutý pigment obsažený v rostlinných a živočišných buňkách a také derivát betakarotenu zeaxanthin.
Červená řepa je přírodním zdrojem látek, které brání vzniku rakoviny. Patří na seznam deseti druhů zeleniny, které jsou na antioxidanty nejbohatší. Jsou obsaženy zejména v řepné šťávě. Rozmixovaná s karotkou a červeným zelím je nedostižným koktejlem plným antioxidantů a vitaminů. Je proto výborným prostředkem prevence nejen proti rakovině, ale také proti chřipce a horečnatým onemocněním.
Není bez zajímavosti, že červená řepa vařením své vynikající vlastnosti prakticky neztrácí. Zejména zůstávají nedotčeny její antioxidační schopnosti. Nejnověji to dokázali američtí vědci, kteří zjistili, že obsah a účinnost antioxidantů jsou stejné u vařené i syrové řepy. Snižuje se pouze obsah vitaminů zhruba na polovinu. Naopak vláknina je lépe stravitelná ve vařené než syrové řepě. Doporučuje se ji vařit přibližně čtyřicet minut v páře.
Červená řepa si v kuchyni našla cestu z jídelen mezi gurmány.
Další články
Vitamin C neboli kyselina askorbová.
Barvy které ovlivňují náš život.
Kyselina citronová je obsažena v citrusových plodech a jiných druzích ovoce a zeleniny.
Cibule obohacuje náš jídelníček již od starověku.
Zelí je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů, vápníku a dalších látek.
Tlak s jehož účinky se setkáváme na každém kroku.
RPG hra Neverwinter Nights.