Oko

Arašídy

Arašídy vypadají na první pohled jako oříšky, ale jsou to semena bobovité rostliny podzemnice olejné, tedy luštěniny. Arašídy, jinak také nazývané burské oříšky.

Arašídy

Arašídy jsou skryté v tvrdých luscích známých jako neloupané burské oříšky, které dozrávají pod zemí, odtud název podzemnice. Přívlastek olejná má rostlina proto, že arašídy obsahují velké množství tuků (45 až 50 procent). Kromě tuků je v burských oříšcích asi 25 až 30 procent proteinů, na stejnou hmotnost obsahují více bílkovin než hovězí steak, důležité jsou látky působící jako antioxidanty, například značné množství resveratrolu. Při přípravě jídel jsou arašídy používány jako typické oříšky.

Původ arašídů

Podzemnice olejná (Arachis hypogaea) má původ v Jižní Americe, kde rostla planě pravděpodobně v Peru, Brazílii a Argantině. Spory se vedou o to, zda rostla původně také ve Střední Americe a v Mexiku, v každém případě se do těchto oblastí rozšířila už v dávných dobách její vyšlechtěná forma. Domestikována byla zřejmě v Peru zhruba před 7600 lety, podle nejnovějších výzkumů ze dvou divokých druhů Arachis duranensis a Arachis ipaensis, což potvrdilo nedávné porovnání chromozomů. Umělecké zobrazení různých částí podzemnice olejné zejména lusků je typické pro předkolumbovské kultury, zejména močickou. Po španělské konkvistě se podzemnice olejná rozšířila postupně do celého světa. Do USA, kde je dnes podzemnice olejná velmi oblíbená, se dostala trochu složitěji cestou přes Afriku, odkud byli dováženi černí otroci na americké bavlníkové plantáže.

Arašídy - plody podzemnice olejné

Podzemnice olejná je jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Dorůstá výšky třicet až padesát centimetrů. Květy připomínají tvarem květy hrachu, jsou žluté s rudým žilkováním a vyrůstají v paždí listů. Po opylení květy uvadají, stonek se rychle prodlužuje, obrací se směrem dolů a vrůstá do země do hloubky pět až deset centimetrů. Jde o jev zvaný geokarpie. Pod zemí se vytvářejí lusky, které obsahují jedno až čtyři semena, nejčastěji dvě. Tato semena (arašídy) mají zpočátku velmi tenkou, křehkou slupku bílé barvy. Když dozrají, je slupka červenohnědá.

Podzemnici olejné se nejlépe daří v lehkých písečných půdách. Aby byly arašídy kvalitní, potřebuje rostlina nejméně pět měsíců teplého počasí a roční srážky 500 až 1000 mm nebo zavlažování. Důležité je sklízet lusky v pravý čas a významná je i následná péče, aby nebyly napadeny plísní Aspergillus flavus. Ta vytváří nebezpečný mykotoxin aflatoxin, jedovatou látku, která ve větším množství může způsobit rakovinu jater a vrozené vady u embryí. Protože je napadení plísní po zpracování arašídů obtížně identifikovatelné, doporučuje se v těhotenství arašídy nekonzumovat.

Sklizeň podzemnice olejné probíhá ve dvou etapách. Stroj nejdříve odřízne pod zemí kořen, poté podebere podzemní část rostliny, kterou tvoří lusky s arašídy, vytáhne ji na povrch a setřese z ní zeminu. Rostlinu pak nechá ležet na zemi, kde zvolna tři až čtyři dny schne a ztratí třetinu vlhkosti. Poté stroj rostliny sesbírá a dále se zpracovávají.

Využití arašídů

Aby se arašídy daly konzumovat, je třeba je opražit nebo jinak zpracovat. Pražené arašídy jsou používány do různých jídel zejména v čínské a dalších asijských kuchyních nebo se pražené a někdy pražené a solené podávají například k vínu či pivu. Případně se arašídy drtí a zpracovávají na arašídové máslo či pomazánky oblíbené zejména v USA. Jak už bylo řečeno, arašídy jsou velmi bohaté na tuky a vyrábí se z nich kvalitní arašídový olej. Při jeho výrobě se arašídy rozemelou na malé kousky, které se poté lisují, nebo se olej extrahuje pomocí chemického rozpouštědla. Arašídový olej se používá při přípravě salátů i tepelně upravených jídel, je vhodný i na dlouhé smažení. Široké uplatnění má i mimo potravinářství, například při výrobě mýdel, krémů na holení, šamponů a barev, a dokonce i při výrobě výbušnin na bázi nitroglycerinu. Zbytky po lisování arašídů se používají jako ceněný krmný doplněk pro dobytek nebo jsou dále zpracovávány v potravinářství.

Účinky arašídů na zdraví

Arašídy jsou zdrojem účinných antioxidačních i antibakteriálních látek. Obsahují například značné množství resveratrolu, který patří mezi silné antioxidanty. Chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a zpomaluje proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních, jako je Alzheimerova choroba. Resveratrol se nachází také ve slupkách a jadérkách modré vinné révy, v borůvkách a v červeném vínu.

Arašídy příznivě působí na nervovou soustavu, napomáhají předcházet cukrovce a kardiovaskulárním onemocněním. Mají pozitivní účinky při kožních chorobách a také chrání před zubním kazem. Podobné vlastnosti má i arašídový olej.

Arašídy - nebezpečný alergen

Na druhou stranu jsou arašídy a výrobky z nich nejnebezpečnějším alergenem. Obsahují řadu bílkovin, které vyvolávají anafylaktické reakce. Nejhorší jsou v tomto směru pražené arašídy. U osob, které jsou na ně alergické, stačí k vyvolání anafylaktického šoku několik arašídů nebo velmi malé množství jídla, které obsahuje arašídy třeba jen jako skrytou příměs. Může se jednat například o čokolády, cukrovinky, zejména marcipán či nugát, zmrzliny, různé salátové dresinky a samozřejmě arašídové máslo a pomazánky. Alergická reakce se dostavuje do několika minut. Může se projevovat kýcháním, slzením a pálením očí, svědivou vyrážkou, nejrůznějšími otoky, pocením a dušením. Může selhat kardiovaskulární systém, dojít k prudkému poklesu krevního tlaku a následně k selhání důležitých životních funkcí. Alergická reakce na arašídy a produkty z nich může končit smrtí.

Největší producenti arašídů

Největším producentem arašídů je v současnosti Čína, na kterou připadá 37,5 procenta světové produkce podzemnice olejné. Rostlinu do země přivezli portugalští obchodníci začátkem sedmnáctého století. Arašídy se staly oblíbenou součástí mnoha jídel čínské kuchyně a tuto oblibu si udržely dodnes. Čínská produkce podzemnice olejné prudce vzrostla v osmdesátých letech minulého století a v roce 2006 obsadila Čína v její produkci první místo světového žebříčku. Na druhém místě je Indie, která se podílí na světové produkci 19 procenty, a na třetím Nigérie s 11 procenty.


Další články

Olivový olej je často nazýván nekterem od břehů Středozemního moře.
Těstoviny jsou součástí italské kuchyně.
Sója patří k nejvýznamnějším potravinám současného světa.
Vlašské ořechy pomáhají odbourávat zdraví škodlivé látky.
Kokosová palma je na mnohých místech nejdůležitější plodinou.
Kukuřice je dnes rozšířena po celém světě.
Med je pochoutka, kterou lidé mlsají již odedávna.
Potraviny a zdravá výživa - Zdravá výživa neznamená pouze vyloučit ze svého jídelníčku tučná jídla.
Kakaovník, kakao a čokoláda - Vývoj oblíbené pochoutky.
Ořechový olej je lahodný, s jemnou ořechovou chutí.
Alzheimerova choroba a čich - Výsledky nejnovějších výzkumů ukazují, že Alzheimerovu chorobu je možno včas rozeznat pomocí čichových testů.
Barvy jsou určeny vlastnostmi a chemickou strukturou předmětu ve chvíli, kdy se od něj odráží světlo.

Arašídy vypadají na první pohled jako oříšky, jsou to však semena luštěniny - bobovité rostliny podzemnice olejné.

Čínská kuchyně přináší recepty na přípravu mnoha jídel.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů