Oko

Kostkový cukr

Kostkový cukr
Kostkový cukr přinesl oproti staršímu způsobu distribuce v homolích nesporné výhody.

Dříve se cukr vyráběl a prodával v pro spotřebitele nepraktických homolích. (Homolový cukr má svůj původ v dobách, kdy se zízkával zpracováním cukrové třtiny, při jeho přepravě a manipulaci s nákladem při nakládání lodí, byly homole praktické.) Nevýhodou homolí cukru bylo, že se musely doma sekáčkem rozbíjet na menší kousky. Činila tak i manželka ředitele cukrovaru v Dačicích Juliana Radová, než se jednoho dne roku 1841 sekáčkem ošklivě zranila. A postěžovala si svému muži. Výsledkem byl nápad vyrábět cukr v kostkách. O dva roky později si Kryštof Rad (1799-1871) nechal kostkový cukr patentovat a dnes je již na celém světě samozřejmostí.


Další články

Čaj Darjeeling se v himálajském podhůří pěstuje od poloviny 19. století.
Zdravé jídlo může působit jako přirozená prevence zdraví.
Syndrom turistické třídy hrozí zejména některým typům lidí.
Čínské konkubíny - konkubína není v čínských poměrech žádnou novinkou.
Tradiční čínská medicína spočívá v harmonizování organismu.
Řeka Mekong je ve své deltě obilnicí Vietnamu.
Černé perly rodí laguna tichomořských ostrovů.
Veganství a vegetariánství, co k němu lidi vede.
Goji - kustovnice čínská vyniká pozitivními účinky svých plodů.
Potraviny a zdravá výživa mají své místo v jídelníčku.
Špičky jsou houby našich luk, které vytvářejí mykorrhizu s různými druhy travin.
Klanopraška čínská má výrazně povzbuzující účinky.
Havajské ostrovy jsou souostrovím činných sopek.
Čaj doporučuje tradiční čínská medicína.
Šalvěj lékařská je vytrvalá silně aromatická rostlina.
Pampeliškový med je chutný a zdravý

Kostkový cukr, který dnes považujeme za samozřejmost, spatřil poprvé světlo světa na území dnešní České republiky v jihočeských Dačicích. Kde se vlastně vzal nápad vyrábět cukr v kostkách? Do této doby se totiž cukr prodával v homolích či jiných relativně velkých kusech nebo jako velké krystaly a pro použití se musel dělit na menší části. A právě při takové činnosti se v létě 1841 zranila manželka ředitele ředitele cukrovaru v Dačicích. Jeho odpovědí bylo první balení přibližně 350 kostek cukru, jako dárek své ženě dva až tři měsíce po jejím nešťastném zranění. Tak se roku 1841 zrodil kostkový cukr, nový praktický vynález, který odstranil občas nebezpečné sekání velkých kusů cukru.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů