Oko

Špičky, houby našich luk

Špičky jsou houby, které vytvářejí mykorrhizu s různými druhy travin

Špičky jsou houby z čeledi špičkovitých. Roste jich u nás celá řada druhů, ale pouze několik z nich se využívá ke kuchyňských účelům. Ostatní jsou buďto příliš drobné, nebo nechutné.

Špičky
Špiček roste u nás řada druhů, ale jen několik z nich se využívá ke kuchyňských účelům.

V některých oblastech se jim říká tanečnice, k tomuto názvu přišly špičky díky tomu, že vyrůstají (tančí) často v tzv. čarodějných kruzích. Jejich podhoubí se podobně jako u jiných druhů hub rozrůstá odstředivě a plodnice vyrůstají vždy na vnějším okraji. Tak můžeme rok od roku sledovat, jak se kruh plodnic rozšiřuje, případně i to, jak ztrácí během let souvislost. U špiček je podobné pozorování usnadněno tím, že vytvářejí soužití - mykorrhizu s travinami, které jsou v místě růstu plodnic nápadně zelené a husté.

Než vyrazíte sbírat špičky k jídlu, měli byste se dokonale seznámit s houbami, které jsou jim podobné. Případná záměna s penízovkami nebo helmovkami nedopadne sice nijak tragicky, horší by to však mohlo být, pokud byste si spletli špičky se závojenkami či vláknicemi.

K jídlu sbíráme především špičku obecnou, špičku česnekovou a špičku cibulovou. Zejména první zmíněný druh je všeobecně oblíbený jako přísada do polévek, ale gastronomické využití špiček může být daleko širší. Ve směsi s jinými houbami se výborně hodí do vaječné míchanice, houbových karbanátků, omáček i rizota. Ale zcela bez konkurence jsou špičky v houbové česnečce. Můžete si je vyzkoušet i vy, zde je recept:

Houbová česnečka ze špiček. 200 gramů malých hlaviček nebo nakrájených větších hlaviček (nožky nepoužíváme, jsou příliš tuhé) špiček vložíme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme asi 30 minut. Utřeme několik stroužků česneku, nasekáme pažitku a s trochou utlučeného kmínu rozdělíme tuto směs do talířů. Pak ji přelijeme vývarem se špičkami a přidáme nudličky nebo kostičky chleba osmažené na sádle. A poté již zbývá jen popřát dobrou chuť.

Špičky:
Špička obecná
Špička listová
Špička cibulová
Špička kolovitá
Špička česneková
Špička rohonohá
Špička žíněná
Špička travinná


Další články

Houby pod sněhem - některé druhy hub můžeme najít i pod sněhem.
Choroše v naší přírodě
Těstoviny různorodých tvarů patří mezi tradiční recepty italské kuchyně.
Symbióza v přírodě mykorrhiza, do které vstupují špičky a různé druhy travin, je jedním z druhů symbiózy.
Javorový sirup využívají některé recepty.

Recepty houby které jsou na talířích vítanými hosty.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů