Oko

Goji - kustovnice čínská

Název tohoto ovoce se vyslovuje godži a jedná se o plody kustovnice čínské. Goji je patrně nejhodnotnější ovoce, které na naší planetě máme. Je považováno za ovoce mládí a ve světě celebrit se stalo hitem. Za svůj vzhled i životní elán mu prý vděčí Madonna, Kate Mossová a řada dalších.

Goji - kustovnice čínská
Červené podlouhlé bobule kustovnice čínské na dlouhých stopkách tak trochu připomínají šípky.

Červené podlouhlé bobule na dlouhých stopkách tak trochu připomínají šípky. Na rozdíl od nich se však jedí i čerstvé plody a svou chutí se nejvíce podobají brusinkám. Co je na nich tak pozoruhodného? jejich vynikající účinky objevili již staří Číňané před více než dvěma tisíci let a od té doby jsou goji důležitou součástí tradiční čínské medicíny. Obsahují osmnáct různých aminokyselin včetně všech osmi esenciálních, například isoleucin, dále vlákninu a 21 stopových prvků - železo, zinek, měď, selen, vápník, fosfor, germanium a další. Goji patří k nejbohatším zdrojům karotenoidů ze všech známých rostlin na zemi, mají více vitaminu C než pomeranče a obsahují také vitaminy B1, B2, B6 a E. Jsou bohaté na velmi účinné antioxidanty, které neutralizují volné radikály považované za hlavní příčiny stárnutí organismu a vzniku rakovinného bujení.

Zdravotní účinky goji

Podle dlouhého seznamu kladných účinků se zdá, že jde skutečně o zázračné ovoce. Goji ochraňují jaterní buňky proti některým chemickým látkám, stimulují tvorbu červených i bílých krvinek i činnost střev. Pomáhají rychle regenerovat buňky po ozáření X paprsky. Stimulují parasympatický nervový systém, zlepšují metabolismus tuků, posilují imunitní systém, chrání před cukrovkou a kardiovaskulárními chorobami, podporují hubnutí, bojují s únavou, posilují imunitní schopnosti organismu, mají příznivý vliv na kůži, dokonce prý dokážou bojovat i s lupénkou. Především ale vyvolávají pocity štěstí, zlepšují zrak, zpomalují stárnutí, povzbuzují paměť a sexuální funkce. Žádné vedlejší negativní účinky nejsou známé.

Goji - kustovnice čínská

Goji jsou plody kustovnice čínské (Lycium chinensis), což je středně velký trnitý keř dorůstající maximálně dvou metrů s převislými větvemi. Kopinaté až vejčité listy jsou na větvích uspořádány jednotlivě i ve svazečcích po třech. Podle zeměpisné polohy a klimatu kvete kustovnice čínská od června do srpna. Má drobné fialové kvítky, které potřebují k opylení hmyz. Plody kustovnice čínské jsou červené oválné bobule na dlouhých stopkách o rozměrech přibližně 2,5 cm na délku. Jsou sladší než šípky, které tvarově i barvou připomínají. Při kontaktu čerstvých plodů goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání. Nesbírají se proto ručně, ale z keřů kustovnice se zralé plody opatrně setřásají na plachty a poté v polostínu suší. Nepoužívá se umělé dosoušení ani žádné chemikálie či konzervační prostředky.

O kustovnici čínské se tvrdí, že pochází z podhůří Himálaje, kde dnes také roste, ale ve velkém množství se pěstuje především v severní Číně a v Tibetu. Na rozdíl od šípků se sušené plody kustovnice čínské dají přímo konzumovat a jsou velmi chutné podobně jako rozinky. Mají mírně sladkokyselou chuť. Mohou se používat do müsli, jogurtů, koláčů, zákusků, do různých úprav rýže i na saláty a samozřejmě se z nich připravuje čaj. Doporučená denní dávka sušených plodů goji je deset až třicet gramů v jakékoli úpravě.


Další články

Liči je tropické jahodově červené, růžové nebo oranžové ovoce původem z Číny.
Vinná réva je zdrojem jednoho z nejoblíbenějších druhů ovoce.
Čaj je potěcha smyslů.
Švestky jsou ovoce podporující trávení i zdraví.
Med je pochoutka, známá lidem již odedávna.
Rakytník řešetlákový je, podobně jako kustovnice čínská, hodnotným zdrojem vitaminů.
Kaki (Tomel japonský) je ovoce, podobně jako goji, původem z východní Asie.
Hedvábná stezka spojuje již odedávna Čínu se západem.
Rýže s obsahem železa je řešením pro rozvojové země.
Jogurt patří mezi potraviny získávané kysáním mléka.
Korejský ženšen je součástí tradiční asijské medicíny.

Goji jsou plody kustovnice čínské, což je středně velký trnitý keř dorůstající maximálně dvou metrů s převislými větvemi, o kterém se tvrdí, že pochází z podhůří Himálaje, kde také roste, ale pěstuje se dnes především v severní Číně a v Tibetu.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů