Oko

Kaki (Tomel japonský)

Kaki (Tomel japonský) je ovoce původem z Číny či Japonska. V Evropě je dnes jeho pěstování rozšířeno ve Španělsku v oblasti Valencie. Oranžové, žluté nebo načervenalé plody jsou svým tvarem trochu podobné velkým rajčatům. Jsou křehké, sladké a dužnaté. Plody kaki je možno konzumovat syrové nebo se z nich mohou připravovat nejrůznější kompoty, marmelády a jiné pokrmy.

Kaki (Tomel japonský)
Kaki (Tomel japonský)

Kaki má značné množství odrůd, které se liší nutričním složením, ale základ zůstává stejný. Je to ovoce bohaté na vlákninu, vodu (až 80 procent), vitaminy, zejména vitamin A, minerály, stopové prvky a antioxidanty. Je tedy ideální pro nejrůznější diety. Nejvíce se pěstuje v zemích, odkud pochází, tedy v Číně a v Japonsku, kde patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Má tam také dlouhou tradici. První zmínky o pěstování kaki v těchto dvou zemích, ale i v Koreji pocházejí z osmého století. Kaki proniklo i do USA, Brazílie, Indie a Izraele, v Evropě se pěstuje v Itálii a ve Španělsku. Tak je pěstována převážně odrůda kaki Rojo Brillante v oblasti Ribera del Xúquer, v okolí řeky Xúquer nedaleko Valencie. Na našem trhu se tyto plody objevují pod obchodním názvem kaki Persimon.

Zařazení kaki

Kaki patří do čeledi ebenovité. k rostlinnému rodu Diospyros, který má na dva tisíce druhů. Většina z nich roste divoce v tropických a subtropických oblastech, jen málo z nich se pěstuje pro jedlé plody. Je to především Diospyros kaki známý též jako tomel japonský, Diospyros lotus (tomel obecný) a Diospyros virginiana (tomel viržinský). Ve Španělsku se pěstují varianty druhu Diospyros kaki a jako podnože se k roubování používá Diospyros lotus.

Španělské kaki

Ve Španělsku se pěstuje kaki od poloviny minulého století. Farmáři z okolí Valencie ho pěstovali především pro vlastní potřebu. V sedmdesátých letech se zájem o kaki začal zvyšovat a koncem devadesátých let začalo být velmi atraktivním exportním zbožím. Tím se změnily i požadavky, které se na něj kladou. Pokud šlo o místní spotřebu, konzumovalo se velmi dozrálé klasické kaki, které je červené, měkké a nemá dlouhou trvanlivost. K přepravě do jiných zemí se ale nehodí. V souvislosti s požadavky zahraničních trhů začali španělští farmáři pěstovat odolnější kaki oranžové barvy s pevnější slupkou. Použili k tomu staré orientální, zejména japonské postupy.

Dnešní plody kaki z Valencie mají průměr šest až devět centimetrů. Jsou velmi sladké (obsahují dvacet procent cukrů), snadno se loupou i krájejí. Jejich obliba ve světě prudce roste. Svědčí o tom čísla a fakta. V roce 1997 vyvezla společnost Anecoop, která se ve Valencii sklizní a vývozem plodů kaki zabývá 1500 tun kaki. V roce 2007 to bylo už více než 50 tisíc tun. Každý rok se produkce kaki ve Španělsku zvyšuje o deset až patnáct procent.

Plody kaki vyžadují maximální péči

Plody kaki se ve Valencii sklízí koncem září a začátkem října ručně do malých košíků. U každého se opatrně uřízne stopka tak, aby kalich zůstal přilepený k plodu. Ve skladu prochází procesy umělého dozrávání, během nichž ztrácí tanin, poté se ovoce myje a třídí. Nezralé kaki má svíravě trpkou chuť. Umělé dozrávání se provádí působením etylenu nebo novějšími metodami, při nichž se používá etanol nebo oxid uhličitý, ve kterém dozrávají deset až dvanáct, vyjímečně až třicet hodin při teplotě 15 až 20 stupňů Celsia. Délka doby, po kterou je ovoce vystaveno působení oxidu uhličitého, určuje jeho barvu i měkkost dužiny.

Vůně zralého kaki je výrazně vanilková, vnitřní strukturou připomíná kaki dýni, broskev nebo žlutý meloun.

I balení plodů kaki Persimon se provádí ručně, protože jsou velmi křehké. Plody ke konzumaci se na pultech evropských obchodů objevují v říjnu a v listopadu.

Ve Valencii se dnes pěstuje výhradně odrůda Rojo Brillante, která vytlačila původní tradiční odrůdy. Dobře se pěstuje, má vysoké výnosy a kvalitní plody.

Typ Classic má měkkou dužinu, která se vyjídá ze slupky lžící, typ kaki Persimon má dužinu tvrdší, která se krájí nožem nebo konzumuje vydličkou. Ve Francii se z kaki připravují kompoty i zavařeniny nebo se kaki vydlabou a alkoholem potřené slupky se používají jako mističky na zmrzliny. Ty se pak obvykle zdobí pěnou z kaki. Velmi oblíbené je kaki také v Rusku a ve Vietnamu, kde se rozpůlené plody často zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert.

Vliv kaki na zdraví

Jak již bylo řečeno, má kaki velmi nízkou energetickou hodnotu, konkrétně valencijské kaki Rojo Brillante 77 kcal na 100 gramů. Obsahuje poměrně značné množství draslíku, fosforu, hořčíku, sodíku a vápníku, z vitaminů zejména vitamin A a vitaminy skupiny B - tiamin (B1) a riboflavin (B2) a také vitaminy C a E. Vzhledem ke svému složení mají kaki Persimon látky důležité pro růst organizmu, zvláště pro vývoj kostí a správný vývoj embrya v prenatálním stadiu. Posiluje imunitní systém a metabolismus, důležité je, že pomáhá při stresu, nervozitě a únavě a zmírňuje srdeční problémy. Pro vysoký obsah vlákniny a kombinovaných fenolů je ideální při dietách při onemocnění tepen a proti skleróze. Doporučuje se také při ledvinových a jaterních chorobách a vysoký obsah pektinů reguluje funkci střev.


Další články

Liči je tropické ovoce, původem z jižní Číny.
Těstoviny nejrůznějších tvarů jsou součástí italské kuchyně.
Švestky jsou ovoce, které zlepšuje trávení a příznivě účinkuje na zdraví.
Vitamin C je obsažen, mimo jiné, také v kaki.
Vlašské ořechy jsou plodem ořešáku královského.
Barvy - Barev existuje značné množství, například plody kaki mívají oranžovou, žlutou nebo načervenalou barvu.
Perlivá voda a vývoj přístroje pro její výrobu.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů