Oko

Kola zašpičatělá

Kola zašpičatělá

Kola zašpičatělá (Cola acuminata). Podobně jako nápoje typu "tonic" jsou rozšířeny i nápoje typu "cola". Jednou z hlavních složek těchto nápojů je extrakt rostlinného původu, který se dokonce uplatnil v jeho názvu. Surovinovým zdrojem je tropická dřevina kola zašpičatělá, patřící do botanické čeledi rostlin lejnicovitých (Sterculiaceae), rozšířených v tropické oblasti.

Kola zašpičatělá je strom s vejčitými, částečně trojlaločnými, na větvích střídavě postavenými listy. Významným znakem koly je kauliflorie: jev, při kterém květy vyrůstají přímo z kmene dřevin. Květy koly zašpičatělé jsou různopohlavné až mnohomanželné, v chudých vrcholících, zvonkovité, pětičetné. Okvětí bílé nebo bělavě pastelové barvy je na spodní části srostlé v trubku. Plody jsou dřevnaté kulaté tobolky pukající do pěti měchýřků s třemi až deseti bílými až červenými okrouhle vejčitými semeny, tzv. kolovými oříšky.

Kola zašpičatělá pochází z rovníkové západní Afriky. Dnes se pěstuje v tropech celého světa. Kolové oříšky obsahují kofein a theobromin a mají osvěžující a povzbuzující účinky. Obyvatelé tropických oblastí je odedávna žvýkali, později se z nich v Evropě a Severní Americe vyráběla různá posilující léčiva. Dnes je nejznámější využití kolových extraktů v potravinářském průmyslu, při výrobě osvěžujících nealkoholických nápojů.


Další články

Tropické deštné pralesy v Kostarice a jejich ochrana.
Stromy rostoucí kolmo ke svahu
Mořské řasy jsou využívány mnohými asijskými recepty.
Koupel je pro člověka čas odpočinku i očisty těla.
Čaj je potěcha smyslů.
Muškátový oříšek odedávna okouzloval příznivce vybraných jídel.
Mrtvé moře je jezero jehož voda má vysoký obsah soli.
Tropický deštný prales je přírodní společenstvo s bohatstvím druhů.
Voda jejíž nedostatek má na některých místech planety nepříznivé následky.
Podběl lékařský pro domácí lékárnu
Lahvové stromy rostou v Senegalu i na dalších místech světa.
Med používají tradiční recepty na výrobu perníku.
Měření tuku v těle umožňují hodinky, které vynalezli japonští tvůrci.
Barvy a pocity, které vyvolávají.

Čaj Pu erh je pěstovaný v čínské provincii Jün-nan.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů