Oko

Čajovník čínský

Čajovník čínský (Camellia sinensis nebo také Thea sinensis) je stálezelená kulturní rostlina z rodu čajovník (Camellia), původem z jihovýchodní Asie.

Čajovník čínský
Čajovník čínský pochází z jihovýchodní Číny.

Jak dokazují výzkumy a statistiky, polovina obyvatel světa pije čaj. Mezi nápoje "exotické" jej řadíme proto, že pochází z rostliny cizozemského původu, která se u nás, s výjimkou skleníků, nepěstuje. Rostlina se podle země svého původu jmenuje čajovník čínský, Camellia sinensis, a řadí se do čeledi rostlin čajovníkovitých (Theaceae).

Čajovník čínský je keř nebo nízký stromek (do 6 metrů výšky) se střídavými, na zimu neopadavými, krátce řapíkatými, slabě lesklými, kopinatými až vejčitými, na okraji pilovitými listy. V jejich paždí vyrůstají jednotlivě (případně po dvou až třech) velké pětičetné bílé nebo slabě růžové vonné květy. Plod je kulatá dřevnatá tobolka se třemi pouzdry, obsahující velká hnědá a lesklá semena.

Čajovník čínský je jednou z nejdůležitějších kulturních rostlin světa. Pochází z jihovýchodní Číny, v Číně byl odedávna pěstován, a to nejprve jako rostlina léčivá, později k přípravě nápoje. Sbírají a různými způsoby se připravují čajovníkové listy. Obsahují kofein, polyfenoly a silice, kterým čaj vděčí za svou vůni a povzbudivé účinky. Obsah a forma těchto látek se různí podle stáří sbíraných listů a způsobů jejich úpravy. Čajovník čínský se pěstuje na plantážích v tropech a vlhkých subtropech. Hlavními producenty čaje jsou Indie, Srí Lanka, Čína, východoafrické země a Japonsko.


Další články

Tropické deštné pralesy v Kostarice a jejich ochrana.
Japonci a káva - Japonci přistupují k přípravě kávy v podobném duchu, jako v případě čaje.
Původní obyvatelé Severní Ameriky znali kakaovník pravý dávno před příchodem Evropanů.
Voda jejíž nedostatek má na některých místech planety nepříznivé následky.
Herbáře rostlin v průhonickém zámku, který je skutečným střediskem stromů, keřů, květin a ostatního rostlinstva.
Lahvové stromy rostou v Senegalu i na dalších místech světa.
Léčivý zelený čaj je tradiční nápoj východoasijských zemí.
Tropický deštný prales je přírodní společenstvo s bohatstvím druhů.
Kakaovník, kakao a čokoláda jeho historie.
Němečtí vědci plánují naklonovat dokonalý vánoční stromek a vyplnit představy zákazníků.
Masožravé rostliny si rády pochutnají na neopatrném hmyzu.
Čaj je potěcha smyslů.
Barvy a pocity, které vyvolávají.

Čaj Pu erh je charakteristický nahořklou a svíravou chutí.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů