Oko

Jak se dříve pekl chleba

Pec na chleba
Pec na pečení chleba

Pečení chleba patřilo kdysi k povinnostem hospodyně. Upéct opravdu dobrý chléb, aby všem chutnal a "chasa" hospodyni nepomluvila - to bylo skutečné umění.

Večer se připravil kvásek do dřevěné díže a mísidlem (kopistem) se promíchávalo těsto. Hospodyně chodila kolem díže a těsto převracela. Na dobrém vypracování a vykynutí těsta velmi záleželo. Druhý den připravila hospodyně ošatky vysypané moukou a těsto rozdělila na díly podle toho, kolik pecnů se najednou do pece vešlo. Většinou se peklo najednou šest bochníků. Na vále se bochníky vyválely, vlořily se do ošatek a opět "odpočívaly". Mezitím vytopila hospodyně pec rozštípanými poleny, a když dřevo shořelo, shrábly se pohrabáčem (pometlem) oharky do kouta a dřevěnou lopatkou se "sázely" bochníky do pece. Před pečením se potíraly vodou a pak už se jen čekalo, až se upečou. Pečené se znovu potíraly vodou a nechaly se v ošatkách vychladnout.

Domácí pec bývala dříve téměř v každé chalupě. V některých obcích mívali i veřejnou pec, ve které se mohly vystřídat v pečení chleba všichni zájemci. Takováto pec se dodnes dochovala v jihočeské Lenoře, kde je čestým předmětem obdivu turistů. Je dosud schopna provozu.


Další články

Obilniny jsou důležitou součástí jídelníčku.
Sýr rokfór patří mezi tradiční francouzské sýry.
Těstoviny různorodých tvarů a chutí.
Vitamin C, okolo kterého existuje z minulosti řada mýtů.
Javorový sirup získávaný z kanadských javorů.
Rakytník řešetlákový obsahuje v hojné míře vitamin C.
Hlína k jídlu obsahuje důležité minerální prvky.
Mořské řasy jsou využívány asijskými kuchyněmi.
Špičky, houby našich luk - jednotlivé druhy.
Kuchyně v průběhu dějin
Koňak je neodmyslitelně spojený s anglickými kluby.
Kolomazná pec v blízkosti Kamenného rybníka.

Italský chléb focaccia se podává jako předkrm nebo příloha k masu.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů