Bohatá paleta zeleninových jídel z cukety přijde vhod, když cukety během horkého léta doslova v houfech dozrávají.
Na přípravu jídla podle receptu pikantní smažené cuketové kostky budeme potřebovat: 500 gramů cukety, 100 gramů anglické slaniny, mletý pepř, tymián, olej, šťávu z poloviny citronu, mořskou sůl.
Postup přípravy: Omyté o očištěné cukety si pokrájíme na menší kostičky.
V pánvi si rozehřejeme zhruba 3 polévkové lžíce oleje a osmažíme na něm na tenké nudličky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme kostičky cukety a 3-5 minut zprudka smažíme, až jsou kostičky cukety dozlatova opečené (neměly by příliš změknout). Poté přidáme čerstvě namletý tymián, mletý pepř a sůl podle chuti.
Pokapeme citrónovou šťávou a ihned podáváme.
Vhodnou přílohou k pikantním smaženým cuketovým kostkám může být topinka a nebo čerstvý chléb.
Další články
Dobře uvařená kuřecí paella z rýže.
Na špalíčky nakrájená cuketa plněná šunkou a sýrem se nakonec podlije a upeče.
Na talíři se cuketa s mletým masem podává s vařenými brambory nebo doma připravenou bramborovou kaší.
Jemný pikantní cuketový salát zaváříme do sklenic při teplotě 85 až 90 °C.
Klasické piškotové kuličky nalézají uplatnění na svátečním jídelníčku.
Karamelem ze salka kořeněné burizonové kuličky tvarujeme a poté vkládáme do papírových košíčků.
Hotové ořechové kuličky můžeme z poloviny namáčet do rozehřáté čokolády.
Připravené francouzské brambory s mletým masem jsou po vytažení z trouby nádherně vonící předzvěst dobrého pochutnání.
Z perníčků, změklého másla, mletých vlašských ořechů, karamelového salka a mletých ořechů připravené medovníkové kuličky vkládáme do papírových košíčků.
Během přípravy se cuketové placičky s mrkví doplní vaječnými žloutky a sněhem vyšlehaným z bílků.
Šťavnaté zapečené brambory s mletým masem pečeme zalité mlékem a přikryté, až získají na povrchu křupavoučkou kůrčičku. Necháme je po upečení trochu vychladnout a podáváme.
Lahodné cuketové karbanátky s mletým masem vyválíme, rozplácneme, obalíme ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji.
Dnešní povídání o přípravě jídel začneme právě tímto receptem. Pojďme si z cukety připravit něco kulatého a příhodného k zakousnutí.
Recept na pikantní smažené cuketové kostky, to je inspirace se spoustou vychytávek a detailů přípravy. Je to zdravý a chutný recept, který se dá připravit k obědu, večeři i prostě jen tak k příležitostnému zakousnutí.
Zatímco v minulosti byla pro mne cuketa jen taková podivná zelená věc nepříliš výrazné chuti, která se na zahrádce vyskytuje v překypující hojnosti, avšak nikdo si s ní vlastně neví pořádně rady, dnes si však již říkám, cuketa budiž pochválena.
Pikantní smažené cuketové kostky mají báječnou chuť, zbývá jen načerpat inspiraci pro jejich přípravu, postup a zpracování. Jak říká klasik, přišel, viděl, uvařil a ochutnal.
Připravené kuřecí cuketové kuličky v rajčatové omáčce postříkáme olejem, upečeme a podáváme s vařenou rýží nebo těstovinami.
Kdo by neznal takovou kuchařskou klasiku, jakou cuketové kostky bezesporu jsou?
Na cuketové kuličky potřebujeme cuketu, nastrohanou trochu sýru feta, jeden stroužek česneku, jarní cibulky s natí, hrst bylinek, mouku, vejce, strouhanku, sůl, mletý pepř a olej.
Ještě zatepla pikantní indickou čočkovou polévku posypeme před podáváním pažitkou nebo petrželovou natí. Hodí se i jako samostatné jídlo vybrané chuti.
Pikantní smažené cuketové kostky jsou jídlo z cukety a dnes si povíme pár slov k jejich přípravě.