Na přípravu jídla cuketové pečenáče budeme potřebovat:
1 kg cukety, 3 stroužky česneku, 3 cibule, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce solamylu, 4 lžíce ovesných vloček, 1 sardinky okapané od oleje, mletý pepř, sůl, majoránka, strouhanka na obalení, olej
Nálev: 1 litr vody, 200 ml vinného octa (červený), 6 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 1 bobkový list, 4 hřebíčky, 4 kuličky jalovce, sůl, cukr dle potřeby
Postup přípravy: V hrnci si uvaříme z uvedených surovin nálev a necháme ho vychladnout.
Cuketu oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jadérka a nastrouháme najemno. Osolíme a necháme odstát, aby cuketa pustila vodu.
Vytlačíme z ní přebytečnou vodu a přidáme vejce, kořeniny, nadrobno pokrájenou 1 cibuli, česnek, ovesné vločky, strouhanku, mouku, solamyl a vymícháme tužší směs. Pokud je směs příliš řídká, zahustíme ji trochou mouky nebo strouhanky.
Z připravené směsi tvarujeme malé špalíčky nebo placičky, obalíme je ve strouhance a zprudka opečeme v rozpáleném oleji dozlatova.
Necháme je vychladnout, vložíme do sklenic, přičemž je prokládáme kolečky cibule.
Zalijeme studeným nálevem a uzavřeme. Necháme odstát alespoň dva dny na chladném místě a konzumujeme.
Další články
Zapečené cukety s nivou a brambory.
Špenátové pesto můžeme jej použít při přípravě dipů.
Cuketové zelí ochutíme.
Cuketové placičky osmažíme dozlatova na rozpáleném oleji.
Aromatická cibule pochází podle názoru některých odborníků z oblasti Střední Asie.
Kukuřice roste ve více zemích než jakákoli jiná plodina.
Olivový olej je součástí středomořské kuchyně.
Pyré z pečené dýně propasírujeme přes síto.
Ludolfovo číslo pí bylo vypočteno s přesností 5000 miliard desetinných míst.
Cuketová buchta s tvarohem, na kterou si připravíme menší plech.
Cuketová nádivka s brambory.
Červený pepř lze nesnadno konzervovat.
Špenátové pyré zahustíme vejci a strouhankou.
Špagety s pestem, špenátem a houbami promícháme.
Cuketové pečenáče přináší recept na jídlo, které je chloubou prostřeného stolu.