Oko

Kukuřice

Evropa se seznámila s kukuřicí až po objevení Ameriky. Od té doby se pěstování této zemědělské plodiny rozšířilo po celém světě v tisících odrůdách a varietách.

Kukuřice
Kukuřice a výrobky z ní nás doprovází v průběhu celého dne.

Nejstarší důkaz o pěstování kukuřice pochází z období kolem roku pět tisíc před naším letopočtem. Skutečný původ této rostliny zůstává pro botaniky záhadou. Většina z nich se však přiklání k názoru, že přímým předkem kukuřice je některý z druhů trávy rostoucí na území Mexika.

"Na území středního Mexika žili prehistoričtí Indiáni, kteří se naučili divokou kukuřici sbírat a jíst," vysvětluje archeolog Richard S. MacNeish. "Za necelých tisíc let z ní dokázali vypěstovat primitivní domestikovanou kukuřici."

Indiáni se stali nejen prvními konzumenty kukuřice, ale rovněž jejími prvními šlechtiteli. Do okamžiku, kdy u břehů Ameriky přistály lodě Kryštofa Kolumba, vyšlechtili a vypěstovali všechny základní odrůdy této rostliny.

Kryštof Kolumbus se ovšem rozhlížel po exotických druzích živočichů i rostlin a po zlatě. Obyčejných, i když neznámých klasů, které mu darovali Indiáni z Karibské oblasti, si příliš nevšímal. Přesto roku 1493 přivezl do Evropy její zrna. Během dalšího století se kukuřice rozšířila nejen do celé Evropy, ale i do Asie a Afriky.

Kukuřice rozšířená na celém světě

Dnes roste ve více státech než jakákoli jiná plodina. Největšími pěstiteli kukuřice jsou USA, Brazílie, Čína a země Evropské unie. Ve Spojených státech amerických se ročně vypěstuje polovina veškeré kukuřice. Její každoroční produkce překračuje objem vypěstované pšenice, rýže, žita, ovsa, krup a čiroku dohromady.

Není divu, že je kukuřice tak rozšířená, protože málokterá plodina se dokáže přizpůsobit změněným podmínkám tak jako ona. Její původ je sice v tropických oblastech, ale dnes se s úspěchem pěstuje jak v kanadském Yukonu, tak v Andách či v Amazonii. V pouštích na jihozápadě USA, kde ročně spadne méně srážek, rostou půlmetrové rostliny. V oblastech s častějšími dešti může kukuřice dorůstat do výše čtyř a půl metru.

Žádná jiná rostlina také neumí lépe využít sluneční svit. Některé odrůdy jsou zralé po necelých sto dvaceti dnech, v teplejších oblastech i dříve.

Univerzální kukuřice

Kukuřice nás doprovází v průběhu celého dne. Jen si to představte. Ráno si k snídani dáte kukuřičné lupínky, k obědu se napijete koly slazené kukuřičným sirupem, domů odjedete v autě, které je poháněno kromě jiných látek i etanolem, vyráběným z kukuřice. Večer nakrmíte psa suchou stravou, jejíž součástí je pochopitelně opět kukuřice. Večeři si možná připravíte na rostlinném tuku z kukuřice, pak si dáte skleničku něčeho dobrého k pití (bourbon je z kukuřice). Smetí vynesete v ekologickém pytli vyrobeném z kukuřičných vláken. A nakonec si vyčistíte zuby pastou ochucenou sorbitolem, sladkým práškem, vyráběným opět z kukuřice.

A stále to ještě není všechno. Kukuřice souvisí s výrobou takových věcí, jako je lepidlo, konzervy, čistidlo na boty, tužky, inkoust, baterie, hořčice, zmrzlina, aspirin, barvy, kosmetika a tak dále.

Kukuřičný olej se používá při výrobě margarínu, majonézy, salátových dresingů, omáček a instantních polévek. Kukuřičné vlákno je využíváno při výrobě papíru a textilií a rovněž jako zdroj dextrinu, který je potřeba do lepidel, sirupů či piva. Dextróza je přídavkem arašídové pomazánky, broskví v konzervě, hot dogs nebo třeba dětské stravy.

Výživná hodnota kukuřice

Na mnoha územích slouží kukuřice jako základní zdroj proteinů. Má ovšem jednu nevýhodu, obsahuje jako každá cereálie velmi málo základních aminokyselin. Proto byly již před lety zahájeny pokusy, jak by se kukuřice dala vyšlechtit v ještě odolnější a užitečnější plodinu. Zpočátku šlo o pouhé křížení druhů a klasické šlechtění, dnes k těmto postupům přibyly i nové techniky molekulární biologie. DNA jednotlivých odrůd je obohacena určitými geny, které zvyšují obsah důležitých výživných látek v rostlině. Dnešní kukuřice se výrazně vzdálila od prvních odrůd, jaké znali lidé v době Kolumba.

Odborníci se dnes dokonce pokoušejí vypěstovat pevnější (a to doslova) kukuřici, která by kromě výživy a průmyslového zpracování nabízela pěstitelům ještě další užitek. Měla by sloužit jako ochrana před erozí půdy. Kukuřici by tak bylo možné pěstovat i na méně přístupných místech bez potíží a přílišné spotřeby hnojiva.


Další články

Tef je velmi slibnou obilninou pocházející z Etiopie.
Irské pivo Guinness patří do kategorie stout.
Barvy ovlivňují svým působením náš život.
Broskev obsahuje vitaminy a další zdraví prospěšné látky.
Ořechový olej
Čaj

Evropa se seznámila s kukuřicí po objevení Ameriky.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů