Když cukety v létě zrají, výběr receptů na přípravu jídel z cukety se hodí.
Na přípravu jídla podle receptu cuketová nádivka s uzeným masem a sýrem budeme potřebovat: 1 najemno nasrouhanou cibuli, 400 gramů hrubě nastrouhané cukety, sůl, 2 nastrouhané stroužky česneku, sádlo či máslo nebo olej na vymazání pekáčku, 5 vajec, 1 hrnek hrubé mouky, strouhanku na vysypání pekáčku, mletý pepř, 1 necelý balíček kypřícího prášku do pečiva, 100 gramů nastrouhaného uzeného sýra, 150 gramů uzeného masa (plec, krkovice, moravské uzené...), 6 lžic oleje.
Postup přípravy: Cuketu (mladou cuketu není nutné loupat) a uzené maso (150 až 200 gramů) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Na jemném struhadle nastrouháme do mísy uzený sýr a česnek. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, hrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva, olej, vejce, sůl (při solení počítáme s tím, že uzené maso a uzený sýr jsou sami o sobě již slané), mletý pepř a můžeme ochutit i trochou drceného kmínu, majoránky a vše důkladně promícháme.
Směs nalijeme do vymaštěného pekáčku, který můžeme vysypat strouhankou, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct dozlatova do trouby předem vyhřáté na teplotu 180 stupňů.
Pokud chceme mít cuketovou nádivku nadýchanější, můžeme oddělit žloutky od bílků, ze kterých vyšleháme bílkový sníh a vmícháme jej až na konec do řádně promíchané směsi.
Cuketovou nádivku s uzeným masem a sýrem podáváme k uvařeným bramborám, bramborové kaši, se zeleninovým salátem apod. Podávat můžeme jak teplou, tak i studenou.
Další články
Zemi nejbližší vnitřní planeta Venuše je na obloze pozorovatelná jako Večernice nebo Jitřenka.
Lahodná cuketová buchta se upeče v troubě vyhřáté již s dostatečným časovým předstihem na teplotu 200 stupňů Celsia.
Podle chuti ochucená zelňačka s uzeným masem se nakonec dochutí na kostičky nakrájenými brambory a můžeme je podávat.
Během přípravy se cuketová nádivka upeče spolu s naporcovaným kuřetem.
Pravděpodobně nejtypičtější polévka z cukety se sýrem se připraví z nastrouhané cukety.
Na špalíčky nakrájená cuketa plněná šunkou a sýrem se nakonec podlije a upeče.
Šťavnatá fazolová polévka s uzeným masem se uvaří, zahustí trochou mouky s vodou, přidáme do ní nadrobno pokrájenou feferonku a ještě chvíli povaříme, aby se spojily chutě.
Al dente měkké a přitom v nitru stále ještě obsahující tvrdší jádro špagety s avokádem se zlehka orestují na troše rozehřátého olivového oleje.
Na talíři se francouzské brambory s uzeným masem podávají doplněné kyselou okurkou, pořípadě s tatarkou.
Po vymíchání se špagety se sušenými rajčaty bohatě posypou nastrouhaným sýrem ricotta a ještě teplé podávají.
Klasické italské špagety aglio olio provoní při přípravě kuchyni a při konzumaci pak svou chutí pozvednou náladu.
Dobře upečená cuketová nádivka se sýrem se po vychladnutí stává zlatým hřebem pohoštění při posezení s přáteli.
Když v období horkého léta dozrávají na zahradních záhoncích cukety v opravdu hojných množstvích, přijde vhod recept na přípravu cuketové nádivky s uzeným masem a sýrem.
Cuketová nádivka s uzeným masem a sýrem se v našem jídelníčku již pevně zahnízdila, nakrájejme cuketu, připravme si z ní jídlo, promíchejme a pak už zbývá jen se s chutí zakousnout.
Z cukety, polohrubé mouky, vejce, cukru, oleje, mleté skořice a kypřícího prášku připravená hrnková cuketová nádivka se podává samotná nebo s uvařenými brambory a zeleninovým salátem.
Cuketová nádivka s uzeným masem a sýrem je výborná a nejlepší jsou u ní opečené okraje.
Jako příloha pokrm ratatouille s cuketou vhodně na talíři při podávání doplní pečivo.
Je výborná teplá i studená.
Na jemnou polévku z cukety potřebujeme cuketu, slepičí vývar, rýži, olivový olej, česnek, cibuli, voňavou šalvěj, tvrdý sýr na posypání, mletý pepř na opepření a špetku soli na dosolení polévky.
Dnes si budeme vyprávět o přípravě cuketové nádivky s uzeným masem a sýrem hodící se k pochutnání si během hodování na zelenající se letní zahradě.