Na přípravu jídla dušené červené zelí budeme potřebovat:
Množství na 4 porce: 2 cibule, 2 lžíce másla, sůl, mletý pepř, 1 lžíci citronu, 1 dl červeného vína, 1 hlávku červeného zelí, 3 lžíce mouky, 1 jablko, 1 lžíci cukru
Postup přípravy: Z hlávky červeného zelí odstraníme svrchní listy, tvrdý stonek a nakrájíme ji.
Na rozehřátém másle osmažíme pokrájenou cibuli, ke konci přidáme cukr, opražíme a poté přidáme nakrájené červené zelí. Dusíme na másle, na mírném ohni pod pokličkou za občasného míchání cca 20 minut.
Poté zelí osolíme, opepříme, podlijeme červeným vínem a pokračujeme v dušení stále přikryté pod pokličkou. Podle potřeby zelí dále podléváme vodou, dokud částečně nezměkne.
Jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec a najemno nastrouháme k zelí.
Poté zelí zasypeme moukou, promícháme a dále dusíme, až zelí změkne. Podle potřeby stále podlíváme vodou.
Nakonec dochutíme dušené červené zelí citronem a podle potřeby můžeme přidat i cukr.
Další články
Dušený kedluben s mrkví se podává s krajíci chleba.
Pukléřka islandská je islandský lišejník.
Z vývaru připravený boršč s červenou řepou se ozdobí kopečkem kysané smetany.
Goji je kustovnice čínská červené barvy.
Připravená červená řepa se zakysanou smetanou se nechá 10 minut odstát.
Patizon obalený v trojobalu se sýrem a jogurtem omyjeme a pokrájíme na plátky.
Pod pokličkou dušené kysané zelí se dochutí pomocí soli, octa a cukru.
České dušené zelí zaprášíme hladkou moukou.
Cuketová omáčka s kuřecím masem je dochucená bazalkou.
Na dušené hlávkové zelí se hodí nadrobno nakrájený špek.
Zelí pochází ze středomořské oblasti.
Správným způsobem připravené moravské dušené zelí má kašovitou konzistenci.
Lisovaný olivový olej je součást středomořské kuchyně.
Pravý polský bigos podáváme s chlebem.
Dušené červené zelí je recept na přípravu jídla s potenciálem stát se chloubou domácího menu.