Kyselina citronová, která je obsažena v různých druzích ovoce a zeleniny je slabá karboxylová kyselina.
Kyselina citronová je slabá karboxylová kyselina, která je obsažena v citrusových plodech a jiných druzích ovoce a zeleniny. Je přírodní konzervační látkou a používá se jako dochucovací prostředek jídel a nealkoholických nápojů. V biochemii je důležitým meziproduktem v citrátovém cyklu.
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, největší koncentrace je v citronech a limetkách, kde může dosáhnout až 8% hmotnosti sušiny.
Při pokojové teplotě je kyselina citronová bílá, krystalická látka. Kyselina citronová je velmi dobře rozpustná ve vodě a ethanolu.
Soli kyseliny citronové se nazývají citráty.
Kyselina citronová je používána v potravinářství jako ochranná a dochucovací látka. Bývá označována jako přídatná látka s kódem E 330.
Další články
Avokádo je sedm až dvacet centimetrů dlouhé ovoce hruškovitého tvaru.
Těstoviny jsou neodmyslitelnou součástí italské kuchyně.
Čaj Darjeeling z podhůří Himálaje.
Vodka - oblíbená je vodka s příchutí ovoce.
Vitamin C neboli kyselina askorbová.
Javorový sirup je potravina z kanadské přírody.
Hedvábná stezka procházela asijským kontinentem.
Turecké lázně hammam jsou pro člověka místem odpočinku i očisty těla.
Svatý grál je pro křesťany svatou relikvií, z níž pil při poslední večeři Ježíš Kristus.
Britský fyzik Lewis Fry Richardson realizoval první předpověď počasí.
Golfský proud přispívá v Evropě k mírnému klimatu.
Esperanto je umělý jazyk.
Magic the Gathering - za úspěchem hry Magic the Gathering.