Oko

Avokádo

Avokádo je sedm až dvacet centimetrů dlouhé ovoce hruškovitého tvaru, které pod svou zelenou slupkou ukrývá dužinu oříškové chuti. Ve svém středu skrývá avokádo tvrdé kulaté semeno o velikosti 3 až 5 cm.

Avokádo Nejstarší nalezená semena divokého avokáda jsou stará sedm tisíc let. Kultivované plody mají historii dlouhou asi dva a půl tisíce let. Plody divokého avokáda byly malé asi jako olivy maximálně pět centimetrů v průměru a rostly vždy v párech. Rostlině se proto říkalo ahuacacuouhit, tedy rostlina, na níž rostou varlata. Na tento název zapůsobila španělština dobyvatelů a nakonec z něj vzniklo anglické avocado. Poprvé takto plod avokáda pojmenoval Brit sir Hans Sloan, když v roce 1699 jako první avokádo popsal.

Pokud jde o divoké plody, byl název velmi výstižný. Dnes ovšem kultivované avokádo dosahuje mnohonásobných rozměrů oproti divokému.

Tvar divokých plodů i jejich název vytvořil avokádu slavnou pověst. Po Evropě ji šířili španělští dobyvatelé, kteří avokádo dovezli na Kanárské ostrovy, některé ostrovy v Atlantiku a také do Evropy. Udělali z něj zázračný plod na zvýšení potence. Byla tak přesvědčivá, že se avokádo v katolických klášterech nesmělo ani objevit.

Avokádo

Avokádo je tropický až subtropický strom (Persea gratissima) z čeledi vavřínovitých. V současné době existuje několik různých kultivarů. Ty nejznámější mají zelenou barvu, hladkou slupku a hruškovitý tvar. Barvy se liší - od žluté a žlutozelené přes tmavozelenou až po červenou a někdy téměř černou.

Avokádo je bohatým zdrojem vitaminu E, C, B1 a B6, solí kyseliny listové, draslíku a hořčíku. Je jedním z mála plodů, který obsahuje organické tuky. Má jich patnáct až dvacet procent především ve formě nenasycených mastných kyselin, které mohou snižovat obsah cholesterolu v krvi.

Říká se, že avokádo pomáhá snižovat nadváhu, pomáhá při tvorbě červených krvinek a působí na výživu mozku a schopnosti soustředění.

Jak jíst avokádo

Nezralé avokádo je hořké. Zralé má měkkou máslovitou dužinu, je lehce stravitelné a může být důležitou složkou výživy malých dětí. Dužina má oříškovou příchuť.

Plod omyjeme, podélně rozkrojíme ostrým nožem a lžičkou vyjmeme pecku. Dužinu zakapeme citronovou šťávou, aby nezašedla a nezhořkla. Přestože avokádo obsahuje vysoký podíl tuků, je to nízkokalorické ovoce.

Z avokáda se připravují nejrůznější pomazánky, saláty a zákusky.


Další články

Vitamin C neboli kyselina askorbová.
Barvy
Kyselina listová je důležitý vitamin skupiny B.
Čaj je tradiční nápoj dlouhou kulturní historií.

Yin.cz