Oko

Avokádo

Avokádo je sedm až dvacet centimetrů dlouhé ovoce hruškovitého tvaru, které pod svou zelenou slupkou ukrývá dužinu oříškové chuti. Ve svém středu skrývá avokádo tvrdé kulaté semeno o velikosti 3 až 5 cm.

Avokádo
Avokádo je sedm až dvacet centimetrů dlouhé ovoce hruškovitého tvaru.

Nejstarší nalezená semena divokého avokáda jsou stará sedm tisíc let. Kultivované plody mají historii dlouhou asi dva a půl tisíce let. Plody divokého avokáda byly malé asi jako olivy maximálně pět centimetrů v průměru a rostly vždy v párech. Rostlině se proto říkalo ahuacacuouhit, tedy rostlina, na níž rostou varlata. Na tento název zapůsobila španělština dobyvatelů a nakonec z něj vzniklo anglické avocado. Poprvé takto plod avokáda pojmenoval Brit sir Hans Sloan, když v roce 1699 jako první avokádo popsal.

Pokud jde o divoké plody, byl název velmi výstižný. Dnes ovšem kultivované avokádo dosahuje mnohonásobných rozměrů oproti divokému.

Tvar divokých plodů i jejich název vytvořil avokádu slavnou pověst. Po Evropě ji šířili španělští dobyvatelé, kteří avokádo dovezli na Kanárské ostrovy, některé ostrovy v Atlantiku a také do Evropy. Udělali z něj zázračný plod na zvýšení potence. Byla tak přesvědčivá, že se avokádo v katolických klášterech nesmělo ani objevit.

Avokádo

Avokádo je tropický až subtropický strom (Persea gratissima) z čeledi vavřínovitých. V současné době existuje několik různých kultivarů. Ty nejznámější mají zelenou barvu, hladkou slupku a hruškovitý tvar. Barvy se liší - od žluté a žlutozelené přes tmavozelenou až po červenou a někdy téměř černou.

Avokádo je bohatým zdrojem vitaminu E, C, B1 a B6, solí kyseliny listové, draslíku a hořčíku. Je jedním z mála plodů, který obsahuje organické tuky. Má jich patnáct až dvacet procent především ve formě nenasycených mastných kyselin, které mohou snižovat obsah cholesterolu v krvi.

Říká se, že avokádo pomáhá snižovat nadváhu, pomáhá při tvorbě červených krvinek a působí na výživu mozku a schopnosti soustředění.

Jak jíst avokádo

Nezralé avokádo je hořké. Zralé má měkkou máslovitou dužinu, je lehce stravitelné a může být důležitou složkou výživy malých dětí. Dužina má oříškovou příchuť.

Plod omyjeme, podélně rozkrojíme ostrým nožem a lžičkou vyjmeme pecku. Dužinu zakapeme citronovou šťávou, aby nezašedla a nezhořkla. Přestože avokádo obsahuje vysoký podíl tuků, je to nízkokalorické ovoce.

Z avokáda se připravují nejrůznější pomazánky, saláty a zákusky.


Další články

Vitamin C neboli kyselina askorbová.
Barvy
Kyselina listová je důležitý vitamin skupiny B.
Čaj je tradiční nápoj dlouhou kulturní historií.

Avokádo je sedm až dvacet centimetrů dlouhé ovoce hruškovitého tvaru, které pod svou zelenou slupkou ukrývá dužinu oříškové chuti.

Yin.cz