Když cukety v létě zrají, výběr receptů na příprsvu jídel z cukety se hodí.
Na přípravu jídla podle receptu žemlová cuketová nádivka budeme potřebovat: 10 starších rohlíků, 1 kilogram mladé cukety (bez semínek), 5 stroužků česneku, 350 gramů uzeného masa (plec, libovější bok apod. nebo klobásu, šunku), 4 vejce, 1 červenou papriku, sůl, mletý pepř, tuk.
Postup přípravy: Nahrubo nastrouhanou cuketu vložíme do větší mísy, přidáme nastrouhaný česnek, nadrobno pokrájenou papriku, vaječné žloutky, osolíme, opepříme mletým pepřem a vše dobře promícháme. Přidáme na kostky nakrájené starší rohlíky, které necháme v cuketové směsi zhruba 15 minut zvlhnout.
Pokud je třeba, můžeme přilít trochu mléka, ale to až naposledy, cuketa pustí vody dost. Pokud je směs mokrá víc, než potřebujeme, můžeme přidat ještě pokrájený rohlík nebo strouhanku. Nakonec do hmoty vmícháme tuhý sníh vyšlehaný z bílků a vše vyklopíme do připraveného pekáčku, uhladíme a dáme péct do trouby předem vyhřáté na střední teplotu, ve které cuketovou žemlovou nádivku upečeme dozlatova.
Žemlovou cuketovou nádivku podáváme buďto teplé s bramborovou přílohou nebo jen se zeleninovým salátem. Dobře chutná žemlová cuketová nádivka i vychladlá.
Do nádivky můžeme namísto papriky přidat například hrášek.
Další články
Tradiční symboly planet a dalších nebeských těles se v téměř nezměněné podobě se používají od 11. století.
Pravděpodobně nejtypičtější polévka z cukety se sýrem se připraví z nastrouhané cukety.
Al dente měkké a přitom v nitru stále ještě obsahující tvrdší jádro špagety s avokádem se zlehka orestují na troše rozehřátého olivového oleje.
Šťavnaté špagety carbonara se smetanou uvaříme, zalijeme směsí smetany a vejce apodáváme posypané parmezánem, který je vhodně chuťově doplní.
Po vymíchání se špagety se sušenými rajčaty bohatě posypou nastrouhaným sýrem ricotta a ještě teplé podávají.
Klasické italské špagety aglio olio provoní při přípravě kuchyni a při konzumaci pak svou chutí pozvednou náladu.
Na talíři se špagety z cukety podávají doplněné bazalkovým pestem, dobře je promícháme a posypeme strouhaným sýrem.
Během přípravy se cuketová nádivka upeče spolu s naporcovaným kuřetem.
Dobře upečená cuketová nádivka se sýrem se po vychladnutí stává zlatým hřebem pohoštění při posezení s přáteli.
Na špalíčky nakrájená cuketa plněná šunkou a sýrem se nakonec podlije a upeče.
Lahodná cuketová buchta se upeče v troubě vyhřáté již s dostatečným časovým předstihem na teplotu 200 stupňů Celsia.
Podle chuti ochucené slané palačinky se špenátem se nakonec přeloží na poloviny nebo zaroluje a můžeme je podávat.
Když v době horkého léta dozrávají na zahradních záhoncích cukety v opravdu hojném množství, přijde vhod recept na přípravu cuketové nádivky.
Žemlová cuketová nádivka se v našem jídelníčku již pevně zahnízdila, nakrájejme cuketu, připravme si z ní nádivku, promíchejme a pak už zbývá jen se s chutí zakousnout.
Do žemlovky dá přidat to co zrovna doma zrovna je.
Z cukety, polohrubé mouky, vejce, cukru, oleje, mleté skořice a kypřícího prášku připravená hrnková cuketová nádivka se podává samotná nebo s uvařenými brambory a zeleninovým salátem.
Je výborná a nejlepší jsou u ní opečené okraje.
Jako příloha na pokrm cuketová omáčka na špagety vhodně na talíři při podávání doplní uvařené těstoviny.
Na polévku z cukety potřebujeme cuketu, slepičí vývar, rýži, olivový olej, česnek, cibuli, voňavou šalvěj, tvrdý sýr na posypání, mletý pepř na opepření a špetku soli na dosolení polévky.
Dnes si budeme vyprávět o přípravě žemlové cuketové nádivky hodící se k pochutnání si během letního hodování na zelenající se zahradě.