Rozmanitý výběr jídel z cukety se hodí, když cukety v létě dozrávají v zahrádkách.
Na přípravu jídla podle receptu cuketové placičky s krémovým dipem z čočky budeme potřebovat:
Množství na zhruba 12 cuketových placiček: 2 středně velké cukety (800 gramů), 4 mrkve (500 gramů), hrnek jemně mletých ovesných vloček, 2 lžičky soli, 3 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, lžičku oregana nebo provensálských bylinek, pepř, olivový olej.
Dip: 1,5 hrnku vody, hrnek červené čočky, bílý pepř, sůl, 2 stroužky česneku, lžičku dijonské hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, 6 lžic panenského olivového oleje.
Postup přípravy: Cuketu a mrkev nastrouháme najemno, osolíme a necháme zhruba 20 minut pustit šťávu.
Mezitím smícháme vločky a vajíčka, aby pěkně nabobtnaly. Přidáme na jemné proužky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, čerstvě mletý pepř a bylinky.
Z cukety a mrkve pak přes cedník vymačkáme co nejvíce tekutiny, přidáme k vločkové směsi a promícháme. Rukama tvoříme na naolejovaný pečicí papír tenké placičky, které klademe na naolejovaný pečicí papír, pokapejte je olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme zhruba půl hodiny dozlatova.
Dip: Čočku propláchneme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Pokud by v čočce zbývalo při vaření moc tekutiny, sundámee ke konci vaření pokličku. Do horké čočky přidáme nasekaný česnek, citron, bílý pepř a hořčici a rozmixujeme dohladka. Na závěr zašleháme olivový olej a pokud je potřeba, zředíme trochou vody. Necháme vychladnout (hmota pak ještě trochu zhoustne) a takto připravený dip podáváme k placičkám.
Další články
Lahodné cuketové placičky osmažíme dozlatova na rozpáleném oleji.
Z obou stran dozlatova osmažené cuketové placičky se sýrem podáváme například s brambory nebo bramborovou kaší.
Kořeněné cuketové karbanátky do trouby upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě.
Šťavnaté patizonové placičky osmažíme a podáváme s vařenými bramborami.
Jemné brokolicové placičky smažíme z obou stran dozlatova v rozpáleném oleji.
Na špalíčky nakrájená cuketa plněná šunkou a sýrem se nakonec podlije a upeče.
Během přípravy se cuketové placičky s mrkví doplní vaječnými žloutky a sněhem vyšlehaným z bílků.
Klasické brokolicové placičky se sýrem, mletým pepřem, strouhankou a případně česnekem.
Na plechu plněná cuketa se naplní připravenou směsí a upeče.
Hotové špenátové karbanátky podáváme s dílky nakrájených rajčat.
Připravené karbanátky z brokolice podáváme s vařenými brambory, zeleninou nebo i jen tak samotné.
Z nahrubo nastrouhané cukety připravené cuketové karbanátky osmažíme dozlatova a podáváme s chlebem a plnotučnou hořčicí.
Recept na cuketové placičky s krémovým dipem z čočky je zde s inspirací, připravíme si je, osmažíme, ochutnáme a když nám jejich chuť zachutná, nakonec je i s chutí sníme.
Pokud jsme z vypocené cukety stlačením neodstranili dostatek vody, bude asi potřeba přidat více mouky, aby se cuketové karbanátky během pečení nerozpadly.
Připravené sýrové cuketové karbanátky obalíme ve strouhance a osmažíme v pánvi z obou stran. Podáváme je pak s vhodnou přílohou, kterou mohou být bramborová kaše a zeleninový salát.
Ještě teplé cuketové karbanátky s lososem podávame nejlépe se zeleninovým salátem nebo s pečenou zeleninou.
Na nakládané cuketové karbanátky potřebujeme cuketu, vejce, nastrouhaný sýr eidam, hladkou mouku, solamyl, koření, rozdrcený oloupaný česnek, cibuli a strouhanku.
Dnešní povídání o vaření a přípravě jídel otevřeme tímto chuťové pozoruhodným receptem. Pojďme přátelé, dnes si z cukety připravíme zase něco smaženého k zakousnutí.
Cuketové placičky s krémovým dipem z čočky jsou jídlo vybrané chuti připravené z čerstvě utržené cukety. Namísto klasických cuketových placiček si dnes povíme o této variantě. K jejich přípravě se hodí také lžička oregana nebo provensálských bylinek.