Když cukety v létě zrají, výběr receptů pro přípravu jídel z cukety se hodí.
Na přípravu jídla podle receptu cuketová nádivka se sýrem, česnekem a špaldovou moukou budeme potřebovat: Množství na 1 plech 20 x 30 cm: 1200 gramů cukety (zhruba 4 středné velké cukety, žluté či zelené), 6 stroužků česneku, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 špetku chilli vloček, 150 gramů goudy, 150 gramů špaldové mouky, 4 vejce, sůl, mletý pepř, 1 lžičku majoránky, 1 hrst čerstvých bylinek (například čerstvé oregano a petržel), 1/2 lžičky jedlé sody.
Postup přípravy: Cukety omyjeme, mladé nemusíme loupat, najemno je nastrouháme a necháme v cedníku pustit šťávu.
Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme se špetkou chilli na troše rozpáleného oleje, másla nebo sádla.
Sýr také nastrouháme najemno.
Bylinky nasekáme.
Z cuket vymačkáme šťávu, kterou pustily. Smícháme je s orestovanou cibulí, sýrem, vajíčky, prolisovaným česnekem, moukou, jedlou sodou, majoránkou a bylinkami a podle chuti osolíme a opepříme.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, zda je nádivka hotová, poznáte tak, že do těsta zapíchnete špejli, která zůstane po vytažení suchá. Pokud použijete větší plech, ve kterém je vrstva nádivky nižší, nádivka se rychleji propeče. Pokud by se vám zdálo, že na povrchu moc zlátne a uvnitř je stále nedopečená, přikryjte celý plech alobalem.
Cuketová nádivka se lépe krájí až po vychladnutí.
Další články
Dávné dědictví římského impéria nám přineslo řadu starobylých vědomostí.
Šťavnatá fazolová polévka s uzeným masem se uvaří, zahustí trochou mouky s vodou, přidáme do ní nadrobno pokrájenou feferonku a ještě chvíli povaříme, aby se chutě navzájem spojily.
Na talíři se francouzské brambory s uzeným masem podávají doplněné kyselou okurkou, pořípadě s tatarkou.
Podle chuti ochucená zelňačka s uzeným masem se nakonec dochutí na kostičky nakrájenými brambory a můžeme je podávat.
Klasické kuře pečené na medu provoní při přípravě kuchyni a při konzumaci pak svou chutí pozvedne náladu. Podáváme jej s bramborovou kaší nebo chlebem.
Pravděpodobně nejtypičtější rysy pokrmu hrníčková cuketová nádivka sahají svými kořeny do teplé pečené kuchyně.
Po dopečení se kuře na paprice s rýží podává s výpekem.
Dobře upečená cuketová nádivka se sýrem se po vychladnutí stává zlatým hřebem pohoštění při posezení s přáteli.
Lahodná cuketová buchta se upeče v troubě vyhřáté již s dostatečným časovým předstihem na teplotu 200 stupňů Celsia.
Na směsi dušené kuře na zelenině s rýží připravujeme přikryté zhruba tři čtvrtě hodiny.
Na špalíčky nakrájená cuketa plněná šunkou a sýrem se nakonec podlije a upeče.
Během přípravy se cuketová nádivka upeče spolu s naporcovaným kuřetem.
Když na zahradních záhoncích v horkém létě dozrávají cukety, přijde vhod recept na přípravu cuketové nádivky se sýrem, česnekem a špaldovou moukou.
Cuketová nádivka v našem jídelníčku již pevně zapustila kořeny, nakrájejme cuketu, připravme si z ní nádivku a pak už zbývá jen s chutí ji ochutnat.
Z cukety, vejce, polohrubé mouky, oleje, cukru, mleté skořice a kypřícího prášku připravená hrnková cuketová nádivka se podává samotná nebo s uvařenými brambory a zeleninovým salátem.
Cuketová nádivka se sýrem, česnekem a špaldovou moukou získá příjemnou chuť.
Jako hlavní jídlo má pokrm kuře s cuketovou nádivkou něco do sebe a vhodně jej na talíři při podávání mohou doplnit uvařené brambory nebo jiná bramborová příloha.
Menší cukety se dají použít i neoloupané. A na česneku rozhodně nešetřím.
Na cuketové kari kuře potřebujeme cuketu, kuře, sůl, kari koření, rajče, česnek, máslo nebo olej, mletý pepř na opepření a špetku soli na dosolení kari kuřete.
Dnes si budeme vyprávět o přípravě cuketové nádivky se sýrem, česnekem a špaldovou moukou hodící se k podávání během hodování na zeleni v letní zahradě.