Na přípravu jídla musaka z cukety budeme potřebovat:
2 větší cukety, 350 g mletého jehněčího masa, 2 vejce, 2 cibule, 2 lžíce másla, 380 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml drůbežího vývaru, 200 g čerstvého špenátu, 100 g rýže, 240 g rajčatové omáčky, 2 stroužky česneku, olivový olej, 50 g parmezánu, oregano, skořice, muškátový oříšek, pepř, sůl
Postup přípravy: Na plátky nakrájenou cuketu dáme na asi 15 minut vařit v 750 ml vody. Poté vodu slijeme. Mezitím si v pánvi rozpálíme olej, na kterém osmahneme najemno pokrájenou cibuli a maso. Přidáme česnek, oregano, skořici, sůl, mletý pepř, špenát, rýži a zalijeme vývarem. Přiklopíme pokličkou a cca 10 minut dusíme za občasného zamíchání. Poté vmícháme rajčatovou omáčku a vše promícháme. Směs nalijeme do větší zapékací mísy vymazané tukem a vyložené polovinou připravené cukety. Na směs rozložíme druhou polovinu cukety.
Vedle si připravíme pokrývku musaky. Máslo rozpustíme, do něj přisypeme mouku a mícháme dvě minuty. Poté přilijeme mléko a za stálého šlehání 5 minut vaříme. Když hmota zhoustne, oddělíme menší část a promícháme s vejci. Následně přidáme i zbytek a opět promícháme, přidáme trochu muškátového oříšku a osolíme. Takto připravenou směsí přelijeme obsah zapékací misky a necháme cca 20 minut zapékat v troubě vyhřáté na 180 °C.
Další články
Cuketa s mletým masem a bramborovou kaši.
Špagety carbonara se smetanou podáváme posypané parmezánem a bazalkou.
Špagety s cuketovou omáčkou dusíme pod pokličkou tak, aby zůstaly křupavé.
Usušený červený pepř lze nesnadno konzervovat.
Bramborový guláš s párky podáváme s chlebem.
Patizonový guláš do kterého můžeme přidat párky.
Recept na cuketový guláš zahuštěný nakonec střídkou chleba.
Syrová i tepelně upravená potravina cibule se ve světě vyskytuje ve více než třech stech druhů.
Cuketová musaka se sýrovou omáčkou.
Polévka boršč od babičky, do každé porce přidáme trochu kysané smetany.
Cuketové čatní s rajčaty necháme vychladnout.
Špagety se špenátem a slaninou zalijeme smetanou.
Lisovaný olivový olej je součást středomořské kuchyně.
Losos s medovo-hořčičnou omáčkou podáváme s bramborem.
Musaka z cukety je recept na jídlo, které je chloubou prostřeného stolu.