Když zrají cukety, několik receptů na přípravu jídel z cukety může přijít vhod.
Na přípravu jídla podle receptu domácí sekaná s cuketou budeme potřebovat: Množství na 6 porcí: 500 gramů mletého hovězího masa, 500 gramů mletého telecího masa, 4 plátky uzeného sýru, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 180 gramů syrových brambor, 3 špetky mletého černého pepře, 3 špetky soli, 4 lžíce oleje.
Postup přípravy: Cuketu nakrájíme podélně na tenké plátky a krátce ji z obou stran orestujeme na rozpáleném oleji. Plátky cukety necháme vychladnout na papírovém ubrousku, který do sebe nasaje přebytečnou mastnotu.
Mleté maso vložíme do mísy, přidáme rozšlehané vejce, nastrouhané brambory (vymačkané), strouhanku, podle chuti opepříme, osolíme a dobře promícháme. Ze směsi vytvoříme na pracovní ploše plát.
Na maso položíme plátky cukety, na cuketu plátky sýra. Z masa vytvarujeme šišku, kterou vložíme do pekáčku a potřeme ji olejem.
Maso podlijeme vodou a přikryté pečeme přibližně 60 minut v troubě předem vyhřáté na teplotu 190 °C. Poté maso odkryjeme a domácí sekanou s cuketou dopečeme.
Další články
Pomyslný míč zobrazený na obloze nazývaný nebeská sféra vznikl ve středověku, avšak pro některé účely se používá dodnes.
Křupavý domácí medovník naneseme na pečicí papír, upečeme a dáme na alespoň dvě hodiny odležet v běžné pokojové teplotě.
Během přípravy se sekaná s cuketou doplní mletým masem, strouhankou, peče, až se na povrchu začne vytvářet kůrka, nakrájí a podává.
Lahodná cuketová buchta se upeče v troubě vyhřáté již s dostatečným časovým předstihem na teplotu 200 stupňů Celsia.
Dočervena upečený závin s cuketou necháme vychladnout, vychladlý pocukrujeme a podáváme.
Patrně nejtypičtější rysy pokrmu francouzské brambory s uzeninou jsou šťavnatá chuť a sýrová pružnost sahající svými kořeny do teplé kuchyně z vyhřáté trouby.
V sáčku uvařená bůčková sekaná se dochutí vegetou, solí a mletým pepřem.
Po vychlazení v lednici se domácí pařížská šlehačka druhý den vyšlehá stejným způsobem, jako normální šlehačka.
Klasické brambory s tvarohem provoní při přípravě kuchyni a při konzumaci pak svou chutí pozvedne náladu. Polijeme je máslem, posypeme bylinkami a podáváme s mlékem.
V troubě pečená cuketová směs se připravuje pozvolným pečením.
Na talíři se domácí gulášová polévka podává ještě zatepla zahuštěná moukou rozmíchanou v malém množství vody a důkladně povařená s dobře chutnajícím rohlíkem nebo krajícem chleba, který ji doplní jako příloha hodná tohoto jídla.
Na malé kousky pokrájená zapečená cuketa se naplní připravenou směsí a na plechu upeče v dobře vyhřáté troubě.
Protože obvykle bývá sekaná s cuketou poněkud chudší varianta, nabízí se přijít s něčím lepším a chuťově promyšlenějším, recept na přípravu domácí varianty pak přijde vhod.
Jako celá řada jídel připravených z cukety také domácí sekaná s cuketou v našem jídelníčku již zapustil pevně vrostlé kořeny a obohatil českou kuchyni svojí chutí.
Jako hlavní jídlo má pokrm závin s cuketou, nivou a uzeninou něco do sebe, vhodně a vkusně jej při podávání na talíři upravíme.
Je to lehké a chutné jídlo pro příznivce zeleninové kuchyně.
Na cuketovou polévku s nivou potřebujeme cuketu, zeleninový vývar, cibuli, smetanu, sýr niva, čerstvou zelenou petrželku na ozdobení, mletý pepř na opepření a špetku soli na dosolení.
Z ve slupce vařených brambor, hrubé mouky, vejce, krupice, soli, anglické slaniny a cibule připravený bramborový závin s kysaným zelím, které doplní máslo, klobása, stroužek česneku, mletý pepř a sůl, se nakrájí na plátky o síle přibližně 2 centimetry.
Dnes si budeme povídat o domácí sekané s cuketou, její přípravě a podávání nejlépe při příležitostném posezení venku na čerstvém vzduchu.