Několik receptů na jídla z cukety inspiruje.
Na přípravu jídla podle receptu cuketové placičky pečené v troubě budeme potřebovat: Množství na 6 porcí: 2 mladé cukety, 2 střední brambory, 100 gramů mletých ovesných vloček, 2 vejce, majoránku, 8 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, 3 lžíce olivového oleje.
Postup přípravy: Z cuket odřízneme konce a cukety nastrouháme na hrubo.
Oloupané brambory také nastrouháme.
Vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme celá vejce.
Česnek prolisujeme a také přidáme. Dále přidáme majoránku, sůl a mletý pepř podle chuti. Směs důkladně promícháme a přidáme namleté ovesné vločky. Pokud máte cukety a brambory hodně vodnaté, přidáme ovesných vloček více.
Na plech rozprostřeme pečící papír a nejlépe mašlovačkou ho potřeme olejem (není nutné). Na takto připravený plech klademe připravenou směs a vytváříme z ní placičky o výšce zhruba půl centimetru.
Placičky ještě pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby předem vyhřáté na 185 °C, ve které cuketové placičky pečeme cca půl hodiny.
Cuketové placičky podáváme s kyselým zelím nebo jen tak samotné. Podávat je můžeme teplé nebo i studené.
Další články
Nezapomínejme na vánoční zvyky a tradice překlenující dlouhou stuhu mezi věky spojujíce nás s našimi předky.
Typické brokolicové placičky se sýrem mají chuťově něco do sebe, jsou pružné a charakteristické je pro ně typické aroma. Svými kořeny sahají do zeleninové kuchyně z doby příchodu cukety na náš kontinent.
Lahodná cuketová buchta se upeče v troubě vyhřáté již s dostatečným časovým předstihem na teplotu 200 stupňů Celsia.
Sametově hladká gulášová polévka s mletým masem doplní nejlépe domácí vdolky nebo také na krajíce nakrájený chléb.
Klasická zapečená cuketa s mletým masem provoní při přípravě kuchyni a při konzumaci pak svou chutí pozvednou náladu. Upečeme ji a pro lepší chuť k ní můžeme přidat rýži nebo pečivo jako přílohu.
Během přípravy se cuketové placičky doplní nastrouhaným sýrem, nakrájenou anglickou slaninou, moukou s práškem do pečiva, žloutky z vajec, nasekanými bylinkami a důkladně promícháme, aby se v nich náležitě rozvinula chuť koření.
Na talíři se francouzské brambory se sýrem podávají ještě zatepla bohatě posypané nastrouhaným sýrem, který necháme chvíli rozpéct.
Dohladka uvařená frankfurtská polévka s bramborem se nechá vychladnout a vychladlou ji podáváme s krajíci chleba nebo ji můžeme jíst i samotnou.
Po připravení do pekáče se zapečené brambory s mletým masem přikryjí, upečou a dopečou v odkrytém stavu.
Podélně rozřízná zapečená cuketa se vydlabe, naplní směsí a upeče.
V pánvičce na oleji osmažené cuketové placičky se sýrem nacháme pustit přebytečný olej do papírových utěrek. Brambory se jako příloha hodí.
Na kousky natrhané cuketové placičky s mrkví se podávají ještě zatepla s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Někdy bývá cuketa trochu podceňovaná, nabízí se však recept na přípravu cuketových placiček pečené v troubě, pro pošmourné dny podzimu je to pokrm jako víno. Vhod přijdou i jako příloha.
Cuketa se zařadila do receptů české kuchyně. Cuketa na talíř prostě patří. Recepty v sobě ukrývají ucelené informace o jejich přípravě.
Jako hlavní jídlo mají cuketové placičky s mátou něco do sebe, když na povrchu zezlátnou, necháme je již jen lehce vychladnout a můžeme podávat.
Cuketa sice není maso, avšak i přesto skvěle chutná.
Na zapečenou cuketu se sýrem potřebujeme cuketu, cibuli, česnek, sůl, červenou papriku, salám, strouhanku, vejce a strouhaný sýr na posypání.
S notnou dávkou kuchyňské šikovnosti připravená zapečená cuketa s rajčaty a sýrem se nakrájí, doplní salátem, bramborem a nakonec sní.
Dnes si povídáme o cuketových placičkách pečených v troubě. Placiček se nebojte, pro příznivce zdravé výživy je to stylové pojatý oběd. Je to zkrátka odlehčená verze, navíc stojí za zmínku, že se připravuje z cuket.
Při pečení v troubě odpadá zdlouhavé stání u plotny a hlídání pánve. A když jsme si je připravili, nakonec se po nich ze stolu jen zaprášilo.