Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.
Na přípravu jídla gulášová polévka s mletým masem budeme potřebovat následující suroviny: mleté maso (stačí 30 dkg), cibuli, olej, brambory, sůl, pepř, sladkou papriku, kmín, majoránku, hladkou mouku, masox, česnek, polévkové koření.
Postup přípravy receptu: Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku a přidáme mleté maso. Když se mleté maso trochu opeče, přidáme na drobné kousky nakrájené brambory, pepř, sůl, kmín, mletou sladkou papriku, masox a zasypeme hladkou moukou. Chvíli opékáme, aby polévka nebyla příliš moukovatá a po chvíli zalijeme vodou. Když jsou brambory měkké, dochutíme polévku česnekem, majoránkou, popřípadě polévkovým kořením.
Pokud se být polévka příliš řídká, zahustíme ji jíškou z hladké mouky.
Gulášovou polévku s mletým masem podáváme nejlépe s domácími vdolky, ale můžeme i s chlebem.
Další recepty
Zelenou petrželkou posypanou bramboračku s hlívou ústřičnou dosolíme a dopepříme, jak je potřeba.
Uvařené rýžové nudle se zeleninou posypeme nasekanými kešu oříšky.
Rychlé hovězí maso po sečuánsku podáváme s rýží jako vhodnou přílohou.
Z v mléce namočené žemle připravené žemlové knedlíčky do polévky použijeme jako vložku do polévky.
Uvařená pórková polévka s bramborem se podává ozdobená nasekanou pažitkou.
V hluboké pánvi připravíme hovězí Stroganov a podáváme jej nejlépe s těstovinami nebo dušenou rýží.
Z brambor vařená bramboračka s houbami se doplní rozšlehaným vejcem.
Petrželovou natí dochucená čočková polévka s párkem se dokyselí octem.
Gulášovka neboli gulášová polévka z hlívy ústřičné se konzumuje nejlépe s pečivem.
Domácí hovězí vývar z kostí používáme na přípravu nepravých, čirých hovězích polévek.
Lahodná pórková polévka s vejcem se nakonec po přidání vejce ještě velmi krátce povaří.
Vydatná domácí gulášová polévka má charakteristickou vůni a chuť.
Upečený vánoční chlebíček zabalíme do alobalu a necháme odležet.
Gulášová polévka s mletým masem umí pod pokličkou hrnce v rukou dobrého kuchaře vykouzlit na talířích strávníků sonátu lahodných chutí. Podle šikovnosti při vaření gulášové polévky s mletým masem lze v mnohých případech usoudit také na úroveň kuchařského umění a šikovnosti.
Recepty:
Lahodná pórková polévka s knedlíčky se zahustí pomocí jíšky připravené z hladké mouky.
Jemná pórková polévka s mrkví se dochutí mletým pepřem.
Při vaření se vánoční kyselačka přikyselí šťávou z citronu nebo octem.