Pár receptů na přípravu jídel z cukety přichází a inspiruje.
Na přípravu jídla podle receptu cuketová sekaná s mletým masem budeme potřebovat: 3 hrnky nastrouhané cukety, 250 gramů mletého masa (mix), 1 hrnek nastrouhaných brambor, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra, 1/2 hrnku nakrájené cibule, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, 4 stroužky česneku, 4 vejce, majoránku, sůl, pepř.
Postup přípravy: Cukety a brambory na hrubo nastrouháme, obojí smícháme, přidáme mleté maso, nastrouhaný tvrdý sýr a nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, vejce a kypřící prášek do pečiva, dochutíme prolisovaným česnekem, petrželkou, mletým pepřem a majoránkou. Osolíme a vše důkladně promícháme.
Připravenou směs vložíme do zapékací mísy.
Pečeme po dobu 35-45 minut v troubě předem vyhřáté na teplotu 190 až 200 °C dorůžova.
Příprava cuketové sekané s mletým masem zabere zhruba dvě hodiny.
Další články
Z jižní polokoule pocházející novozélandský špenát je poléhavá jednoletá rostlina nalézající využití v kuchyni.
Během přípravy se sekaná s cuketou doplní mletým masem, strouhankou, peče, až se na povrchu začne vytvářet kůrka, nakrájí a podává.
Lahodná cuketová buchta se upeče v troubě vyhřáté již s dostatečným časovým předstihem na teplotu 200 stupňů Celsia.
Patrně nejtypičtější rysy bramboráků s masovou směsí jsou šťavnatá chuť, pružnost a česnekové aroma. Sahá svými kořeny do teplé kuchyně z důkladně osmažené pánvičky.
V oleji smažené cuketové karbanátky s mletým masem obalujeme ve strouhance a pak připravujeme osmažením. Podávají se samostatně nebo s vařenými brambory jako přílohou.
Klasická selská omeleta provoní při přípravě kuchyni a při konzumaci pak svou chutí pozvedne náladu. Osmažíme ji dozlatova z obou stran a pro lepší chuť do nich můžeme přidat hrášek a petrželovou nať.
Na talíři se domácí gulášová polévka podává ještě zatepla zahuštěná moukou rozmíchanou v malém množství vody a důkladně povařená s dobře chutnajícím rohlíkem nebo krajícem chleba, který ji doplní jako příloha hodná tohoto jídla.
Po připravení do pekáče se zapečené brambory s mletým masem přikryjí, upečou a dopečou v odkrytém stavu.
Dozlatova upečená domácí sekaná s cuketou se nechá vychladnout a vychladlou ji podáváme s bramborem, krající chleba, nebo ji můžeme jíst i samotnou.
V sáčku uvařená bůčková sekaná se dochutí vegetou, solí a mletým pepřem.
Na malé kousky natrhaná cuketová omeleta se zalije vejci rozmíchanými s kořením a nastrouhaným uzeným sýrem.
Sametově hladká gulášová polévka s mletým masem doplní nejlépe domácí vdolky nebo také na krajíce nakrájený chléb.
Protože obvykle bývá cuketová sekaná tak trochu chudší varianta, nabízí se přijít s chuťově rozvinutějším receptem na přípravu varianty se sýrem.
Jako řada receptů z cukety obohatila jídla české kuchyně.
Jako hlavní jídlo má pokrm domácí cuketová omeleta něco do sebe, vhodně a vkusně ji při podávání na talíři doplníme dipem a bramborem.
Cukety jsou v létě na záhoncích zeleninovou princeznou.
Na domácí chleba z cukety potřebujeme cuketu, kefír, mouku, česnek, nastrouhaný sýr, sušená rajčata a rozmarýn, sýr a tykvová semínka na posypání.
Z ve slupce nastrouhané cukety, mouky, vajec, strouhanky, pepře, česneku a majoránky připravený domácí cuketový bramborák se natrhá a sní.
Dnes si budeme povídat o cuketové sekané s mletým masem a jejím podávání.