Třešně a višně mají lahodnou chuť i vůni a patří k nejzdravějším peckovinám na světě. Třešňové květy jsou tradiční součástí japonské a čínské kultury.
V Evropě se třešně začaly hojně pěstovat až ve středověku, ale známy zde byly již dlouho předtím. Třešňové pecky byly nalezeny v kolových stavbách pocházejících ze střední doby kamenné, která je datována do období devět až pět tisíc let před naším letopočtem.
Adepty na titul prapředka řady dnešních druhů třešní a višní jsou planá třešeň ptačí (Cerasus avium), třešeň křovitá (Cerasus fruticosa) a kyselá višeň obecná (Cerasus vulgaris).
Třešně údajně dovezl do antického Říma vojevůdce a politik, známý gurmán proslulý lukulskými hody, Lucius Licinius Lucullus. Bylo to v roce 72 př. n. l. pravděpodobně z turecké Anatolie z města, které se dnes nazývá Giresun, ale staří Řekové ho znali jako Kerasous nebo Cerasus. Odtud název třešně Cerasus. Dnes existuje na pět set různých odrůd třešní a asi dvě stě padesát odrůd višní, například srdcovky, chrupky, amarelky, sladkovišně či višně kyselé zvané vajksle.
Třešně, zejména srdcovky a chrupky, mají vysoký obsah minerálních látek. Čím je plod třešně tmavší, tím vyšší obsah cenných minerálů má. Jde hlavně o draslík, vápník, hořčík a fosfor a o stopové prvky jako železo, zinek a měď.
Z vitaminů obsahují třešně hlavně vitamin C, betakaroten a vitaminy skupiny B. Višně mají trochu jiné složení. Obsahují méně vitaminů skupiny B, zato více vitaminu C a kyseliny listové a také více železa a hořčíku.
Právě trojice železo, vitamin C a kyselina listová hraje významnou roli při stavbě tělesných buněk a při tvorbě krve. Třešně i višně mají díky draslíku odvodňující a také odtučňovací účinek. Třešně ve větším množství snižují hladinu kyseliny močové v krvi, což z nich činí přírodní léčivo pro lidi postižené dnou. Ovocné kyseliny, které jsou obsaženy více ve višních než v třešních, stimulují látkovou výměnu a podporují imunitní systém.
Opadavý listnatý strom z čeledi růžovité. Kvete bíle až růžově. Plody jsou peckovice různě červené barvy, výjimečně žluté. Třešně a višně slouží k přímé konzumaci, vyrábějí se z nich džemy a kompoty i pálenky a likéry (třešňovice a cherry brandy).
Ročně se ve světě vyprodukuje zhruba dva miliony tun třešní a višní. Z tohoto množství pochází 40 procent z Evropy a 13 procent z USA. Největším světovým producentem je Turecko, následují USA, Írán, Itálie, Rusko, Sýrie, Španělsko, Ukrajina, Rumunsko a Řecko.
Žlutočervené třešňové dřevo se používá na nábytkové dýhy a ozdobné předměty.
Krása třešňových květů je naprosto jedinečná. Okrasné třešně zvané sakury se pěstují jen pro květy, plody nedávají. Sakura je japonským národním stromem. Je opředená legendami a mýty, opěvovaná básníky a ztvárněná ve stovkách děl japonských malířů.
Japonská televize na jaře vysílá pravidelné předpovědi, kdy a kde sakury budou kvést, a noviny přinášejí mapy, kde právě jsou rozkvetlé sakury. V období jejich květu se v celém Japonsku pořádají lidové slavnosti hanami (v překladu dívání se na sakury). Lidé se scházejí v sakurových parcích, alejích a zahradách, pořádají tam pikniky, pijí rýžové víno, zpívají a tančí a obdivují se nádheře rozkvetlých stromů.
Existuje asi tři sta variet a kultivarů sakur. K nejznámějším patří v Japonsku kultivar zvaný kanzan. Je to strom vysoký deset až patnáct metrů, jeho větve směřují šikmo vzhůru a vytvářejí obrácený kužel. Květy jsou plné a růžové, poměrně velké. V průměru měří asi šest centimetrů.
Další články
Švestky jsou tmavě fialové plody.
Vinná réva z jejíchž hroznů lidé zpočátku vyráběli pouze nápoje a později se je naučili i jíst.
Med je pochoutka, kterou lidé mlsají již odedávna.
Goji - kustovnice čínská je zdrojem vitaminu C.
Červená řepa je hodnotná zelenina bohatá na antioxidanty.
Broskev, o níž kdysi totiž panovalo přesvědčení, že broskev pochází z Persie.
Čaj je potěcha smyslů.
Potraviny a zdravá výživa
Krém z doby starého Říma byl nalezen na území Anglie.
Stavba pyramid pomocí draků