Na přípravu jídla gratinované brambory s kuřecím masem budeme potřebovat:
500 g kuřecích řízků
1 kilogram brambor
1 hrnek mléka
2 smetany
mletý kmín
mletý pepř
sůl
muškátový květ
sušený česnek
mletou červenou papriku
olej
hermelín
máslo
Postup přípravy: Oloupané brambory si nakrájíme na tenká kolečka o tloušťce asi 3 milimetry, vložíme je do hrnce, zalijeme mlékem a smetanou a přidáme mletý kmín, pepř, papriku, sůl, muškátový květ a sušený česnek. Vaříme, až brambory změknou. Smetanu s mlékem, ve které se brambory vařily, nevylévejte.
Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, osolíme a ochutníme mletou paprikou. Zprudka osmahneme na pánvi s rozpáleným olejem.
Hluboký pekáč vymažeme máslem a rozvrstvíme v něm plátky bramboru a kousky kuřecího masa. Hermelín nakrájíme na kousky a rovnoměrně rozprostřeme ve směsi.
Smetanou s mlékem, ve které se vařily brambory, přelijeme brambory a kuřecí maso navrstvené v pekáči.
Pekáč zakryjte druhým pekáčem nebo alobalem a pečeme v troubě na 150 °C cca 40 minut. Na posledních deset minut pekáč odkryjeme, aby brambory získaly zlatavou kůrčičku.
Další články
Brambory se pěstují v téměř všech zemích světa.
Bramborový salát s houbami se hodí i jako příloha k jídlům.
Francouzské brambory s uzeným masem podáváme s kyselou okurkou.
Na tenké plátky nakrájené gratinované brambory se nakonec 45 minut zapečou, aby změkly.
Bramboračku s mraženou zeleninou podáváme ještě teplou.
Francouzské brambory s mletým masem posypeme nastrouhaným sýrem.
Francouzské Antily jsou území v Karibiku patřící k Francii.
Cuketový nákyp se sýrem pečeme v troubě.
Cuketová nádivka se sýrem přeje dobrou chuť.
Sůl bez níž si už život nedovedeme představit.
Bramboračka s houbami a rozšlehaným vejcem.
15 minut povařená cuketová omáčka s kuřecím masem, do které přídáme bazalku.
Polévka bramboračka s hlívou ústřičnou se posype zelenou petrželkou.
Cuketový guláš se zeleninou podle chuti dosolíme.
Gratinované brambory s kuřecím masem jsou jídlo, které zaplní prostřený stůl radostí z vyvážené palety svých chutí.