Když zrají cukety, několik receptů na přípravu jídel z cukety se může hodit.
Na přípravu jídla podle receptu zapečené cuketové kroužky budeme potřebovat: 4 středně velké cukety, 10 stroužků česneku, sušený rozmarýn, majoránku, olivový olej, sůl, kvalitní sojovou omáčku, nastrouhaný sýr eidam.
Postup přípravy: Omyté cukety nakrájíme na kolečka o tloušče zhruba 1,5 centimetru.
Do misky nalijeme 100-120 ml olivového oleje, přidáme na plátky pokrájený česnek, majoránku a rozmarýn, osolíme, přikápneme sojovou omáčku, promícháme a nalijeme na plech.
Cuketové kroužky naskládáme na plech těsně vedle sebe a dáme péci do trouby předem vyhřáté na teplotu 180 °C.
Cuketové koroužky pečeme zhruba 10 minut, poté je z trouby vytáhneme, posypeme nastrouhaným sýrem eidam a ještě 5 minut dopečeme.
Příprava zapečených cuketových kroužků trvá zhruba půl hodiny.
Další články
Úzkorozchodná kolínská řepařská dráha slouží k dopravě cukrové řepy z míst pěstování ke zpracování.
Patrně nejtypičtější rysy pokrmu zapečená brokolice jsou šťavnatá chuť a sýrová pružnost sahající svými kořeny do teplé kuchyně z vyhřáté trouby.
Na talíři se cuketa zapečená s nivou podává ještě teplá a doplněná vařenými brambory a dobře chutnajícím zeleninovým salátem, který ji doplní jako příloha hodná tohoto jídla.
Po dopečení se špenátová roláda potře náplní, sroluje a vloží přes noc do ledničky ztuhnout.
Klasická bůčková roláda provoní při přípravě kuchyni a při konzumaci pak svou chutí pozvedne náladu. Srolujeme ji, necháme vypéct kůrku, dáme vychladnout a podáváme je se sterilovanými okurkami, červenou řepou nebo jinou zeleninou.
Podle chuti ochucená zapečená dýně se nakonec dochutí v mléce rozšlehanými vejci, dopeče a můžeme ji podávat se zeleninovým salátem nebo politou jogurtem se sekaným koprem.
Během přípravy se cuketová nádivka upeče spolu s naporcovaným kuřetem.
V troubě pečená cuketová směs se připravuje pozvolným pečením.
Lahodná cuketová buchta se upeče v troubě vyhřáté již s dostatečným časovým předstihem na teplotu 200 stupňů Celsia.
Dobře podušená masová směs na špagety, které při podávání nakonec posypeme strouhaným tvrdým sýrem.
Na malé kousky pokrájená zapečená cuketa se naplní připravenou směsí a na plechu upeče v dobře vyhřáté troubě.
Šťavnatá a slaďoučká šlehačková roláda se upeče, stočí, nechá vychladnout, opět rozvine, namaže šlhačkovou náplní, opět svine a dá vychladit do chladničky.
Protože obvykle bývají zapečené cuketové kroužky poněkud chudší variantou, chce to přijít s něčím lepším a chuťově promyšlenějším, recept na přípravu zapečených cuketových kroužků pak přijde vhod.
Jako celá řada dalších jídel z cukety také zapečené cuketové kroužky v našem jídelníčku již napevno zapustily své jemné kořínky.
Jako hlavní jídlo má pokrm cuketová směs na toasty něco do sebe a vhodně ho na talíři při podávání namazaného na toastech mohou doplnit kroužky cibule nebo nadrobno nasekaná petrželka.
Je to stylová letní svačina nebo i večeře.
Na cuketovou roládu potřebujeme cuketu, smetanu ke šlehání, vejce, šunku, tvrdý sýr, česnek, polohrubou mouku, zakysanou smetanu nebo tvaroh, pomazánkové bez příchuti nebo lučinu, bylinky, mletý pepř na opepření a špetku soli na dosolení.
Z hladké mouky, bramborové moučky, cukru, kakaa, másla, vaječného žloutku a skořice připravené kakaové kroužky se slepí zavařeninou, polijí čokoládovou polevou a o Vánocích podávají samotné nebo společně s dalšími druhy cukroví.
Dnes si budeme povídat o zapečených cuketových kroužcích a jejich podávání během posezení na svěžím letním povětří v prostředí rozkvetlé zelené zahrady.