Několik receptů na jídla z cukety inspiruje.
Na přípravu jídla podle receptu cuketové placičky s ředkvičkovým tzatziki budeme potřebovat: 500 gramů cukety, 50 gramů celozrnné ječné mouky, 2 vejce, mletý pepř, sůl.
Na tzatziki: 1 řecký jogurt (180-200 ml), 2 svazky ředkviček, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje (panenského), 10 lístků máty.
Postup přípravy: Cuketu omyjeme, nahrubo nastrouháme, osolíme a necháme zhruba 15 minut "vypotit". Poté cuketu důkladně vymačkáme, smícháme s vejci, celozrnnou ječnou moukou a mletým pepřem. Na rozpálené pánvi s olejem postupně vytváříme placičky, které opečeme z obou stran dozlatova. Je péct placičky na mírném plameni, aby se i uvnitř dobře propekly a nebyly na povrchu připálené.
Ředkvičky tedy očistíme a najemno nastrouháme. Vymačkáme z nich vodu a smícháme s řeckým jogurtem. Přidáme prolisovaný česnek a 10 opravdu najemno nasekaných mátových lístků. Nakonec přidáme olej a vše důkladně promícháme.
Další články
Australský strom akácie modrolistá bývá hustě rozvětvená.
Dozlatova upečené cuketové placičky pečené v troubě se dají odsát tuk na papírové utěrky, vychladnout a vychladlé je podáváme s brambory nebo krajíci chleba nebo je můžeme jíst i samotné.
Klasická zapečená cuketa s mletým masem provoní při přípravě kuchyni a při konzumaci pak svou chutí pozvednou náladu. Upečeme ji a pro lepší chuť k ní můžeme přidat rýži nebo pečivo jako přílohu.
V pánvičce na oleji osmažené cuketové placičky se sýrem nacháme pustit přebytečný olej do papírových utěrek, na které je pokládáme. Brambory se jako příloha hodí.
Lahodná fazolová polévka s uzeným masem se uvaří v hrnci na horké plotně. Zahustíme ji trochou mouky s vodou.
Na kousky natrhané cuketové placičky s mrkví se podávají ještě zatepla s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Výrazně kyselé nakládané zelí s mrkví doplní jako vitamínů plná příloha jídla z masa a hodí se k němu také na krajíce nakrájený chléb.
Během přípravy se cuketové placičky doplní nastrouhaným sýrem, nakrájenou anglickou slaninou, moukou s práškem do pečiva, žloutky z vajec, nasekanými bylinkami a důkladně promícháme, aby se v nich náležitě rozvinula chuť koření.
Typické brokolicové placičky se sýrem mají chuťově něco do sebe, jsou pružné a charakteristické je pro ně aroma. Svými kořeny sahají do zeleninové kuchyně z doby příchodu cukety na náš kontinent.
Po připravení do pekáče se zapečené brambory s mletým masem přikryjí, upečou a před koncem pečení pak dopečou v odkrytém stavu.
Podélně rozřízná zapečená cuketa se vydlabe, naplní předem připravenou směsí a následně upeče.
Na talíři se francouzské brambory se sýrem podávají ještě zatepla bohatě posypané nastrouhaným sýrem, který necháme chvíli rozpéct.
Cuketa, která bývá také někdy nazývána královnou záhonů, skýtá recept na přípravu cuketových placiček s ředkvičkovým tzatziki, pro podzimní dny je to jídlo jako vyšité.
Placičky jsou u nás doslova jako doma. Cuketa se zařadila do jídel české kuchyně a na naše talíře již dnes prostě patří.
Jako hlavní jídlo mají cuketové placičky s uzeným masem a sýrem něco do sebe, když zezlátnou na povrchu, necháme zlehka vychladnout a lze je podávat.
Recepty se využívají při přípravě jídel.
Na francouzské brambory s uzeným masem potřebujeme v první řadě brambory a poté také sýr eidam, vařené uzené maso, máslo, vejce a sterilovaný hrášek pro oživení barvou i chutí.
S notnou dávkou kuchyňské dovednosti připravené cuketové placičky s křenem se doplní vařeným bramborem a nakonec s chutí sní, můžeme i samotné.
Placiček není nikdy dost a cuketové mezi ně patří, dnes si povídáme o cuketových placičkách s ředkvičkovým tzatziki, je to rychlé připravená i snědená svačina nebo v kombinaci s brambory oběd, který zasytí.
Nakonec se po nich jen zaprášilo.