Jak na sušené švestky.
Pro sušení jsou nejvhodnější přezrálé švestky s vysokým obsahem cukrů. Plody je nejprve nutné očistit ve vodě a zbavit stopek. Poté švestky umístíme do drátěného košíku nebo velkého cedníku a na 15 až 20 sekund ponoříme do vroucí vody s přídavkem kyseliny citronové (5g na 1 litr vody). Takto upravené švestky ochladíme ve studené vodě, osušíme a umístíme do sušičky nebo do vyhřáté trouby.
Při sušení je nutné nechat vždy švestky na čas vychladnout a prosáknout vlhkostí ze vzduchu, aby byly vláčné a nebyly tvrdé. Uchování vláčnosti pomůže i pětiminutové povaření v cukru (1kg na 1 litr vody). Švestky necháme do druhého dne prosladit. Druhý den je přivedeme k varu, vyjmeme a případně ještě sterilizujeme těsně natlačené ve sklenici 40 minut při teplotě 90 stupňů Celsia. Pak již stačí jen popřát dobrou chuť při pochutnání na sušených švestkách.
Další články
Těstoviny sušené nebo čerstvé nabízejí nepřeberné množství kombinací a způsobů přípravy.
Voda, které není všude na světě dostatek.
Kyselina listová je důležitým vitaminem skupiny B.
Košenila neboli karmín se získává ze sušených těl samiček červce nopálového.
Sušené švestky necháme na čas vychladnout a prosáknout vlhkostí ze vzduchu, aby byly vláčné a nebyly tvrdé.