Kuře tikka masala je jídlo, které úspěšně dobývá britské restaurace.
Víte, jaké jídlo je u Angličanů v současnosti nejoblíbenější? Vánoční Puding? Ryba s hranolky? Kdepak. Angličana nejlépe uctíte kuřetem tikka masala. Toto jídlo nabízejí indické restaurace po celé Velké Británii. Jeho recept se ovšem nezrodil v Bombaji, Madrásu nebo Kalkatě, ale na předměstí Londýna. Podle legendy si prý kdysi v sedmdesátých letech jistý host v indické restauraci stěžoval, že mu u kuřate tikka chybí omáčka. Kuchař mu tedy kousky drůbeže zalil omáčkou, která mu zbyla na pánvi z jiného jídla (byla to směs rajčat, smetany a koření). Tak vzniklo kuře tikka masala. Obliba této úpravy prudce vzrůstala. Dnes si je každý týden objedná více než tři sta tisíc Angličanů. Pravověrní vyznavači indické kuchyně sice protestují, ale některé restaurace v Indii už zařadily toto jídlo na jídelní lístek.
Další články
Brambory jsou používány jako oblíbená příloha k mnoha pokrmům.
Těstoviny nejrůznějších tvarů jsou neodmyslitelnou součástí italské kuchyně.
Čaj Darjeeling pochází z indické části himálajského podhůří.
Rýže s obsahem železa je perspektivní zemědělskou plodinou.
Glutamát je oblíbeným dochucovacím prostředkem nejen asijské kuchyně.
Němečtí vědci plánují naklonovat dokonalý vánoční stromek a splnit představy zákazníků.
Kuchyně v průběhu dějin a její postupný vývoj.
Recept na kuře tikka masala pro jeho přípravu.