Oko

Žvýkačky

Lidé rádi žvýkají odpradávna. První žvýkačky se vyráběly z tuhých pryskyřic, kaučukového mléka, různých druhů trav, listů a vosků. Dnešní žvýkačky s nimi nemají mnoho společného. Požitek ze žvýkání však zůstal stejný.

Staří Řekové žvýkali po staletí pistáciovou pryskyřici mastix, která jim pomáhala čistit zuby a osvěžovala dech. Američtí Indiáni žijící v dnešní Nové Anglii používali pryskyřici jehličnatých stromů. Podobala se gumě a vytvářela se na stromech po odstranění kůry.

Cesta k dnešním žvýkačkám

Žvýkačky Od Indiánů se žvýkání rychle rozšířilo mezi první osadníky. Počátkem devatenáctého století se právě tato pryskyřice stala základem první prodávané žvýkačky v USA. Okolo roku 1850 ji v popularitě dostihl a krátce nato i předstihl oslazený vosk.

Koncem šedesátých let devatenáctého století byla do Spojených států dovezena pružná hmota čikle a začalo se zkoumat, zda se hodí pro výrobu žvýkacích gum. Získávala se z latexu tropického stromu Achras sapota. Poprvé ji přivezl bývalý mexický prezident generál Antonio Lopez de Santa Anna.

Žvýkání čikle bylo po staletí běžné u Mayů. Strom, z něhož se tato látka získávala, rostl pouze v tropických deštných pralesích Střední Ameriky, proto o něm dlouho nikdo nevěděl. Žvýkačky vyrobené z čikle brzy překonaly ty pryskyřicové a voskové. Byly pružné, jemné, daly se důkladněji žvýkat a déle držely chuť. Moderní žvýkačka byla na světě.

Rychlý vývoj žvýkaček

Vývoj žvýkaček pokračoval za oceánem rychlým tempem. Už v roce 1871 si nechal Thomas Adams patentovat stroj pro manufakturní výrobu žvýkací gumy. V roce 1880 byla vylepšena chuť žvýkaček a prodloužila se doba, po kterou je cítit příchuť. O osm let později se Adamsova žvýkačka s názvem Tutti Frutti začala jako první prodávat v automatech v newyorském metru.

V roce 1906 vynalezl Frank Fleer jako první žvýkačku, z níž šly vytvářet bubliny. Nazval ji Blibber-Blubber gum, na trh se však nikdy nadostala. Teprve v roce 1928 Walter Diemer převzal a zdokonalil Fleerův recept a vyrobil růžovou žvýkačku Double Bubble, která měla velký úspěch.

Na počátku první světové války William Wrigley jr. a Henry Fleer přidali k základu čikle mátové a ovocné výtažky. Zrodila se jedna z nejslavnějších značek všech dob - Wrigley Doublemint.

Žvýkačky na frontě

Zatímco se v Evropě o americké zálibě ve žvýkačkách pochybovalo, žvýkací guma jedné z nejslavnějších značek Wrigley provázela americké vojáky na bojištích obou světových válek. Kromě hygieny v ústech udržovala podle výrobce vojáky v bdělém stavu, což bylo v boji zapotřebí.

Když vstoupily Spojené státy do druhé světové války, rozhodl se syn zakladatele firmy Philippe Wrigley k neobvyklému kroku. Stáhl z prodeje tři podoby žvýkakaček - Juicefruit, Doublemint a Spearmint a vyhradil jejich výrobu pouze pro armádu. Každý voják měl mít u sebe balíček žvýkaček Wrigley. Když se Američané vylodili ve Francii, poznali jejich chuť i Evropané.

Válka má na svědomí i vznik čistě evropské značky žvýkaček s neevropským názvem Hollywood. U jejich zrodu stál bývalý americký voják Courtland E. Parret, který se po válce usadil ve Francii. Vsadil na módní napodobování amerického stylu života a začal vyrábět zelené chlorofylové žvýkačky. Díky mohutné reklamní kampani zejména v sedmdesátých letech se značka Hollywood skvěle uchytila a dodnes patří ve Francii k nejprodávanějším.

Žvýkačky v současnosti

Dnes se výrobci žvýkaček snaží zákazníky nalákat na ústní hygienu, jíž žvýkání bezpochyby napomáhá. Od konce šedesátých let jsou na trhu žvýkačky bez cukru, dnes dokonce tvoří největší objem prodaných žvýkaček. Snižují kyselost v ústech a zpomalují tvorbu zubních kazů. Škodlivé účinky nemají, to však neplatí o žvýkání. Odborníci na výživu říkají, že při žvýkání člověk polyká značné množství vzduchu, což vede k plynatosti a pocitu nasycení.

Velmi zajímavé je zjištění japonských neurologů. Objevili, že žvýkání zrychluje činnost v mozkové oblasti spojované s vizuální pamětí. Návod pro úspěšné studium je tedy jednoduchý, co nejvíce žvýkejte.


Další články

Chuť je smyslem, díky kterému lidé mohou vychutnat žvýkačky.
Tropické deštné pralesy v Kostarice
Co prozradí zuby - složení potravy se v našich tělech ukládá jako v databance.
Korejský ženšen

Varadero nabízí moderně vybavené hotely, kvalitní služby, nádherné pláže.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů