Recepty na jídla z cukety připravovaná na různé způsoby a různé varianty.
Na přípravu jídla podle receptu cuketový krém s parmezánem budeme potřebovat: 1 větší cuketu, cca 1 litr sojového nápoje (dříve nazývaného sojové mléko), olej, mletý černý pepř, sůl, nastrouhaný sýr parmezán (v množství podle chuti), slunečnicová semínka (podle chuti).
Postup přípravy: Omytou cuketu nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Pražíme do změknutí a poté zalijeme sojovým mlékem, čím víc mléka použijeme tím řidší výsledný krém bude. Necháme zhruba 10 minut povařit, tyčovým mixérem kousky cukety rozmixujeme do hladka, ochutíme mletým pepřem a osolíme.
Při podávání přidáme do cuketového krému nastrouhaný sýr parmezán a posypeme slunečnicovými semínky.
Další články a recepty
Ze 16. století pocházející areál zámku Doksy je architektonicky pozoruhodný, pro veřejnost však nepřístupný, objekt.
Nedaleko náměstí Republiky se nacházející zámek Doksy byl postaven Janem z Vartenberka koncem 16. století v renesančním architektonickém slohu.
Jako zákusek podávaná buchta s pudinkem se posype nasekanými ořechy, zalije polevou a dáme ji na alespoň přes noc odležet. Do buchty přidáme uvařený vanilkový pudink a vaječné žloutky.
Z kousků cukety uvařený cuketový krém se ve vší pečlivosti rozmixuje a pro celkové zjemnění výsledného pokrmu do rozmixovaného krému přimícháme další suroviny a ozdobíme pokladením olivami.
Doma zapečené, směsí strouhaného sýra posypané, zapečené brambory s mletým masem ukrývají ve své chuti řadu jemných chuťových podtónů. Posypeme je nastrouhaným sýrem. Zapečené brambory skýtají možnost přípravy podle desítek rozmanitých a mnohdy i navzájem odlišných způsobů. Je to klasické a široce oblíbené jídlo z brambor.
Náležitě ochucené sterilované okurky známe mezi přílohami podtrhujícími chuť jídel jako grunt a v zimě, kdy každé i malé zahřátí něčím teplým v žaludku, přijde vhod a o čerstvou zeleninu je nouze, to platí dvojnásob.
Ve směru podélné osy rozřízná a následně ve vyhřáté troubě zapečená cuketa se před přípravou vhodným způsobem vydlabe, naplníme ji ze sýra niva vytvořenou směsí a následně necháme důkladně propéct.
Sametově jemná cuketová polévka se připravuje z opečených cuket, doplní rajčata a brambory a podáváme ji nejlépe s chlebem nebo jinými přílohami z pečiva, které se k ní svou chutí hodí. V okruhu mých přátel slaví četné úspěchy.
Na talíři se zapečená cuketa se sýrem dochutí tatarskou nebo jinou příhodnou omáčkou. Zprvu obyčejný večer se díky zapečené cuketě se sýrem může snadno přerodit do atmosférou sršící okamžiky.
Během přípravy před jejím upečením se sterilované cuketové zelí v hojné míře doplní nadrobno pokrájenou cibulí a octem.
Chutný a těmi, u kterých si získal oblibu, také v hojné míře vyhledávaný brokolicový krém je plný chutně upravené zeleniny a také šunky. Pro ten pravý chuťový zážitek se hodí ty nejlepší ingredience smíchané ve vyváženém množství. Brokolicový krém zasytí žaludek, chutná a svojí vůní potěší i čich.
Když je malinový koláč s pudinkem dostatečně uležený v lednici, namažeme jej malinovou marmeládou. Hodí se jako příloha ke kávě nebo kakau.
Mohou se vyzkoušet různé varianty cuketového krému.
Pojďme zaměřit pozornost na recept cuketový krém s parmezánem. Pro rychlé zakousnutí i pohodové posezení je jako dělaný. Cukety mají vysoký obsah vitamínů (C, K, B2) a minerálů (draslíku a manganu).
Jako součást jídelníčku se cuketový pudink v karamelu může stát přímo mistrovsky vybroušeným gastronomickým skvostem. Je to stylové jídlo ze zeleniny.
Cuketový krém s parmezánem by měl na jídelníčku figurovat.
Umí si někdo představit chuť cuket ve spojení s parmezánem?
Na přípravu rozmixovaného pokrmu cuketový krém jako polévka se vedle na menší kostičky nakrájené cukety hodí také cibule, nastrouhaný sýr a smetana. Cítíte jeho vůni?
Jako surovina na vaření je cuketa skvěle tvárná a flexibilní, dá se zapéct, uvařit, osmažit, ogrilovat, mladé plody se dají jíst i v syrovém stavu a dají se z ní i péct sladké moučníky, kterým právě použitá cuketa dodá jak se patří na šťavnavosti.
Se zručností, která kuchaře obvykle doprovází, připravený sterilovaný cuketový krém, se nejprve uvaří, poté dochutí a rozmixuje dohladka pomocí tyčového mixeru, poté jej podáváme. Dá se jíst k masům, která vhodně doplní.
Mladé cukety není třeba ani loupat, u starších odstraním slupku pomocí škrabky.
Cuketový krém podáváme stylově v misce.
Testuji rozmanité krémy připravené z různých druhů zeleniny, jedná se o lahodně chutnající krémové mňamky.