Na přípravu jídla podle receptu cuketoví utopenci budeme potřebovat:
1 kg cukety (váha čisté očištěné), 15 dkg tvrdého sýra (eidam), pepř, sůl, vegetu (nemusí být), 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžičku solamylu, 5-6 lžic strouhanky, 3 stroužky česneku (nebo podle chuti i více), strouhanku na obalení, olej na smažení
Nálev: 1,5 litru vody, 2 dcl octa, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžičku soli, 1 lžíce DEKA (nakladač), 5 kuliček nového koření, 5 celých pepřů, 3 bobkové listy
Cibuli na prokládání karbanátků
Postup přípravy: K najemno nastrouhané cuketě přidáme nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, vejce, sůl dle chuti (kdo použije vegetu použije soli méně, protože vegeta je slaná), pepř dle chuti, hladkou mouku, solamyl a strouhanku a důkladně promícháme.
Těsto se zdá dost řídké, avšak nebojte se, lžicí nabírejte vždy trochu těsta a vkládejte do misky se strouhankou a jemně obalte. Ze strouhankou obaleného těsta tvořte placičky a smažte je v rozpáleném oleji.
Osmažené karbanátky nechte vychladit.
Svařte si nálev, nechte ho projít varem a odstavte, nemusí být úplně vychlazený, ale nesmí být příliš teplý.
Do sklenice se širším hrdlem vkládejte karbanátky, prokládejte je na kolečka nakrájenou cibulí a plnou sklenici zalijte nálevem tak, aby byly všechny karbanátky potopené.
Nahoru přidejte koření z nálevu, sklenici uzavřete a vložte jie do lednice, kde nechte cuketové utopence vychladit a alespoň 2 dny uležet.
Další články
V trojobalu obalovaná cuketa chutná s na různé způsoby připravovanými brambory, které doplní její chuť.
Cuketový nákyp s mletým masem dozlatova upečeme.
Cuketa ala slaneček se dá po připravení uležet do chladu v lednici.
Připravené cuketové čatní dáme nakonec ve sklenicích vychladnout.
Cuketový nákyp se sýrem zapečeme v troubě.
Ještě horká cuketová omáčka na špagety se nalije do sklenic.
Tradiční maďarské lečo chutná s chlebem jako přílohou.
Koprová polévka s bramborem a vejcem.
Cuketa v sýrovém těstíčku se podává nejlépe s jogurtovým dresinkem.
Připravovaná cuketa ala ananas se nejprve naloží na jeden den do nálevu.
Špagety se sušenými rajčaty uvaříme al dente, scedíme a jíme.
Ve sklenicích zavařené cuketové zelí přijde v zimě k duhu.
Recept na jídlo cuketoví utopenci je zde se svěží cuketovou inspirací chuti. Jídlo z cukety si připravíme, ochutnáme a nakonec i s chutí sníme.
Domácí tatarská omáčka z cukety se naplní do sklenic a steriluje.
Na zavařené cuketové lečo se hodí i rajčata.