Jak již věděli staří mistři čínské medicíny, zdraví je nerozlučně spojeno s jídlem a tuto starou pravdu ví i dnešní nejlepší kuchaři. A právě proto mají kulinářští znalci v oblibě křepelku. Její maso je zdravé, obsahuje velmi málo kalorií, malé procento tuku a hojné množství vitaminů. Navíc je tmavé, připomíná zvěřinu a lze ho proto upravit na mnoho způsobů.
Výborně například chutná rizoto nebo vývar z křepelčích skeletů. Opracovaná křepelka váží asi 200 gramů, pro jednu dospělou osobu bohatě postačí jedna.
Chutná jsou také křepelčí vejce. Jejich největší předností je nižší obsah škodlivého cholesterolu. Křepelčí vejce jsou čtyřikrát menší než slepičí a křepelka jich ročně dokáže snést až 320. Upravují se podobným způsobem jako slepičí. Například v Japonsku, kde se těší oblibě, se uvařená napichují na jehlu střídavě s párkem a poté pečou na rožni. Jemně drcená se do jídel přidává i skořápka křepelčích vajec, která obsahuje mnoho cenných prvků jako měď, mangan či železo.
Recepty na jídla z křepelky:
Křepelčí rizoto po asijsku necháme ještě několik minut na ohni.
Křepelky s višněmi omyjeme, zevnitř i zvenčí je potřeme máslem, opepříme a osolíme...
Křepelky s játrovou nádivkou podáváme s na různé způsoby upravenými brambory nebo pečivem.
Křepelky s tymiánovou nádivkou posolíme, naplníme směsí, konce křepelčích stehen svážeme a pečeme.
Křepelky s nádivkou pečené ve slanině, do pekáče přidáme neoloupané stroužky česneku a natrhaný tymián...
Vykostěná křepelka s nádivkou z lesních hub a foie gras chutná s listovým špenátem s houbami a lehkou šťávou s tymiánem.
Křepelka na grilu, smícháme olivový olej, citronovou šťávu, šalvějové lístky, česnek a chilli...
Recepty na jídla z křepelky a z křepelčích vajec.