Oko

Příprava ryb

Řízek z kapra
Klasický příklad přípravy ryb představuje řízek z kapra.

Příprava ryb není zase až taková věda, jak by se mohlo zdát. Podstata tkví v tom, aby použité koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ho ozvláštnilo. Proto je dobré použít vlastní směsi, každá ryba vyžaduje pro zdůraznění své vlastní chuti trochu jiné koření a tak nebude každá z nich chutnat stejně, což by byla škoda.

A jaké koření použít? Cibule, česnek, kopr, kmín, muškátový oříšek, petržel, pepř, toto koření můžeme mezi sebou kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření...) a s bylinkami jako jsou např. tymián, bobkový list, bazalka, libeček, dobromysl, majoránka, šalvěj, rozmarýn.

Důležité je řídit se pravidlem, že v případě ryb platí všeho s mírou. V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

A jaké způsoby přípravy ryb se používají?

Marinování - rybí maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenící směsí se nechá odležet v chladu a poté se tepelně upravuje.

Pošírování je tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (na cca 80 °C).

Vaření v páře - rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Takto připravené maso je velmi chutné a dietní.

Dušení - maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení - ryby pečeme 15-45 minut v troubě vyhřáté na 160-180 °C. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení - na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění - ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Recepty na přípravu ryb:

Pikantní pstruh pečený v troubě.


Další články

Brazilská káva příprava a ozdobení šlehačkou.
Rajská brána Florencie je zdobena výjevy ze Starého zákona.
Sladkovodní řasy jsou díky obsahu chlorofylu fotosyntézy schopné.
Turecká káva musí mít na povrchu pěnu.
Ryby v kořeněném těstíčku osmažíme v rozpáleném oleji.
Kudu malý žije ve východní Africe.
Pravý maďarský paprikáš podáváme s těstovinami nebo rýži.
Ranní káva zve do nového dne.
Slovenské ledové jeskyně ve kterých můžeme vidět ledové krápníky.
Jeskyně Altamira trpí přítomností turistů, proto byla vytvořena její věrná replika.
Vodopád Murchison Falls stěsnává 300 metrů široký říční proud do sedmimetrové soutěsky.
Kontryhel obecný má při povrchu půdy statný oddenek.
Paprikové zelí ochutíme česnekem.
Mořské řasy dorůstající do rozměrů až šedesáti metrů.

Pro přípravu jídel je dobré používat ryby čerstvé. Čerstvost u ryb poznáte podle lesklého oka, výrazně červené žábry a měla by na sobě mít dostatek slizu. Kukud kupujete zmrazené ryby, neměly by na sobě mít namrzlou vrstvu sněhu nebo ledu a jejich tělo by nemělo být vyschlé, to je známka dlouhého skladování.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů