Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.
Na přípravu jídla mrkvová polévka budeme potřebovat následující suroviny: 4 větší mrkve, 2 cibule, 2 až 3stroužky česneku, půl kelímku kysané smetany, zeleninový bujon, trošičku mušktového oříšku, sůl, máslo, petrželovou nať, mouku.
Postup přípravy receptu: Na rozpáleném másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme mrkev nakrájenou na kostky, 2 minuty podusíme, aby dříve změkla, zasypeme moukou nebo krupicí a zalijeme se bujónem tak, aby byla celá mrkev ponořená a přidáme bujón, solčanku nebo jen sůl, jak je každý zvyklý. Když je mrkev měkká, polévku rozmixujeme, přidáme špetku muškátového oříšku, 2 prolisované stroužky česneku, chvíli ještě povaříme a nakonec přimícháme zakysanou smetanu a pokrájenou petrželku. Kdo má rád, tak si při podávání na polévku může dát na másle osmažené kostíčky z rohlíku.
Další recepty
Tradiční boršč s červenou řepou na talíři při podávání téhle pochoutky doplníme nejlépe kopečkem kysané smetany.
Při podávání se hovězí ptáčky s rýží ochutí solí a čerstvě namletým pepřem.
Domácí dětské skupiny byly až dosud nazývané mikrojesle.
Uvařená kulajda se smetanou se dochutí zakysanou smetanu a trochou octa.
Uvařený hovězí vývar z kostí se používá na přípravu nepravých, čirých hovězích polévek.
Lahodně chutnající bílá polévka z hlívy ústřičné se zjemní pomocí smetany.
Vydatná špenátová polévka z listového špenátu se rozmixuje pomocí ponorného mixéru.
Kulajda s houbami a koprem se dochutí octem.
Výborné mrkvové vánoční cukroví obalíme do směsi moučkového a vanilkového cukru.
Na pravý ruský boršč potřebujeme hojnost surovin.
Majoránkou a utřeným česnekem dochucená dršťková polévka z hlívy ústřičné chutná nejlépe s čerstvým pečivem.
Uvařená špenátová polévka s noky, které necháme několik minut povařit.
Při podávání se houbová polévka kulajda nalije do misek nebo hlubokých talířů.
Mrkvová polévka umí pod pokličkou hrnce v rukou dobrého kuchaře vykouzlit na talířích strávníků serenádu lahodných chutí. Podle šikovnosti při vaření mrkvové polévky si lze mnohdy vytvořit také usouzení na úroveň kuchařského umění a s ním spojené šikovnosti.
Recepty:
Jemnou cizrnovou polévku s pórkem doplníme při podávání osmaženou houstičkou.
Lahodná krupicová polévka s vajíčkem.
Při pečení mrkvové rohlíčky nabydou na objemu.
Neznám lepší pocit, než naplnit si vyhládlé břicho voňavou a lahodně chutnající porcí mrkvové polévky.