Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.
Na přípravu jídla kuřecí krémová polévka budeme potřebovat následující suroviny: 2 kuřecí stehna, máslo, hladkou mouku, sterilovaný hrášek, nové koření, celý pepř, sůl, špetku muškátového oříšku, kořenovou zeleninu (nemusí být), smetanu.
Postup přípravy receptu: Uvaříme si kuřecí vývar s přidáním nového koření, celého pepře, soli, můžeme také přidat vyvařit trochu kořenové zeleniny pro chuť vývaru.
Když je maso ve vývaru měkké a vývar silný, tak si vedle v kastrůlku připravíme světlou jíšku z hladké mouky a másla, rozředíme vývarem, důkladně promícháme a necháme vařit. Občas mícháme, aby se nám nevytvořily žmolky.
Provaříme alespoň 20 minut, poté do polévky přidáme obrané a na kousky nakrájené maso, bez kůže. Dochutíme solí, pepřem a přidáme špetičku muškátového oříšku. Kuřecí krémovou polévku zjemníme smetanou a nakonec přidáme plechovku sterilovaného hrášku.
Další recepty
Domácí hovězí vývar z kostí používáme na přípravu nepravých, čirých hovězích polévek.
Vydatná domácí gulášová polévka má charakteristickou vůni a chuť.
Uvařená pórková polévka s bramborem se podává ozdobená nasekanou pažitkou.
Upečený vánoční chlebíček zabalíme do alobalu a necháme odležet.
Gulášovka neboli gulášová polévka z hlívy ústřičné se konzumuje nejlépe s pečivem.
Rychlé hovězí maso po sečuánsku podáváme s rýží jako vhodnou přílohou.
Výborná kuřecí paella se ozdobí citronem a posype nasekanou naťovou cibulkou.
Přecezený kuřecí vývar s nudlemi posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí.
Lahodná pórková polévka s vejcem se nakonec po přidání vejce ještě velmi krátce povaří.
V hluboké pánvi připravíme hovězí Stroganov a podáváme jej nejlépe s těstovinami nebo dušenou rýží.
Petrželovou natí dochucená čočková polévka s párkem se dokyselí octem.
Z v mléce namočené žemle připravené žemlové knedlíčky do polévky použijeme jako vložku do polévky.
Při podávání kuřecí vývar s játrovými knedlíčky dochutíme a přidáme nasekanou čerstvou petrželku.
Kuřecí krémová polévka umí pod pokličkou hrnce v rukou dobrého kuchaře vykouzlit na talířích strávníků sonátu lahodných chutí. Podle šikovnosti při vaření kuřecí krémové polévky lze v mnohých případech usoudit také na úroveň kuchařského umění a šikovnosti.
Recepty:
Jemná chřestová polévka z chřestu v konzevě.
Lahodná polévka kejda chutná nejlépe s čerstvým rohlíkem.
Při vaření se gulášová polévka s mletým masem zahustí jíškou připravenou z hladké mouky.