S blížícími se Vánocemi zavoní české kuchyně vůní ořechů, vanilky, skořice a dalších typických vůní, které již zdálky informují, že vánoční pečení začalo. Pochoutky postupně plní krabice, ve kterých čekají na svoji chvíli, kdy ochutí sváteční okamžiky a doplní třpyt vánočního stromku.
Většina druhů vánočního cukroví se připravuje buďto pečením nebo vytvarováním do kuliček nebo jiných tvarů a obalením ve strouhaném kokosu, ořechy, kakau, čokoládové polevě apod.
A zde je několik inspirací pro vánoční pečení:
Slepovaná linecká kolečka slepujeme marmeládou.
Košíčky plněné ořechovou náplní zdobíme barevnou rýží nebo polovinou vlašského ořechu.
Vánoční trubičky s vanilkovým krémem namáčíme v polevě.
Pracny s ořechy vyklopíme z formiček, necháme vychladnout a dáme rozležet do temna a chladna.
Další články
Cuketové špízy podáváme s brambory.
Ovocné špízy z podzimního ovoce rozvoní kuchyni podzimem.
Nepečené medovníkové kuličky necháme vychladit v lednici.
Vánoční rostliny
Vánoční pečení patří k předvánočnímu času stejně neodmyslitelně, jako nákup vánočních dárků v přeplněných nákupních centrech.