Oko

Angrešt

Angrešt
Angrešt. Obrázek: Wikipedia, autor: Kornelia und Hartmut Häfele.

Angrešt neboli angrešt srstka je znám také pod názvem chlupáč. Angrešt je rozřířený je po téměř celé Evropě ve světlých a lužních lesích. Jedná se o velmi oblíbený ovocný keř našich zahrádek.

Angrešt je keř nebo nízký naroubovaný stromek dorůstající výšky asi 1 metru. Listy angreštu jsou opadavé a na rubové straně chlupaté. Keř kvete malými růžovočervenými zvonkovitými květy. Plodem keře angreštu srstka je chlupatá nebo holá bobule, známá pod názvem agrešt popřípadě srstka.

Plody angreštu lze konzumovat přímo nebo nalézají v gastronomii uplatnění také jako součást ovocných salátů. Výborné se také hodí na výrobu kompotů, džemů a moštů.

Plody angreštu obsahují hojné množství vitaminu C. Zvyšují chuť k jídlu a pomáhají při zácpě.

Plody na stromcích angreštu dozrávají obvykle v červenci.


Další články

Používané druhy map různých měřítek zachycují zemský povrch v určitém poměru.

Rychlost šíření zvuku ve vodě je pomalejší než ve vzduchu.

Jihoamerická říše Inků vznikla v Andách.

Kvalitní čaj Darjeeling se pěstuje v himálajském podhůří.

Žlutě zbarvený lněný olej se řadí mezi tzv. zasychající oleje.

Klasická otázka, proč je kočka mlsná a nespokojí se jen tak s něčím.

Ovoce angrešt je hotovou zásobnicí tělu prospěšných látek.

Newyorský Brooklynský most spojuje dvě části města.

Známý most Golden Gate Bridge se klene přes Zlatou bránu v Kalifornii.

Za studena lisovaný olivový olej by neměl chybět v žádné domácnosti.

Pokračovatelkou Říma se na východě stala Byzantská říše s metropolí Konstantinopolí.

Starověký římský akvadukt Segovia čítá při délce 728 metrů celkem 167 oblouků.

Jaké druhy ropy se ve světě těží.

Angrešt srstka je běžný lesní i zahradní keř. Plodem je bobule nazývaná také angrešt, u pěstovaných kultivarů je sladký a vodnatý v průměru mívá do 2 centimetrů, dozrává v červenci.

Články:

Postupné šíření čaje do Evropy nabralo na rychlosti v 19. století.

Moderní průmyslová těžba ropy z ropných ložisek.

Za studena lisovaný panenský olivový olej tvoří již tradičně typickou a neodmyslitelnou součást středomořské kuchyně.

Plod angreštu obsahuje mnoho cenných kyselin, především citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou, z minerálních látek je bohatý na draslík, křemík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluor a měď. Dále obsahuje vitamín C, E a menší množství vitamínu B, dále obsahuje biotin a karoten.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů