Lněný olej se získává lisováním za studena ze sušených zralých semen lnu setého (Linum usitatissimum).
Výrazné aroma lněného oleje dochutí klasické brambory na loupačku s tvarohem, pstruha i kozí sýr, dodá šmrnc okurkám a bylinkám.
Čirý lněný olej má žlutou barvu.
Používá se také při výrobě nátěrových hmot. Lněný olej patří mezi tzv. zasychající oleje, což znamená, že při expozici vzduchu tvrdne.
Sklenářský tmel, vyrobený z křídového prášku a lněného oleje, se používá na zasklívání oken.
Pozor, hadr namočený v lněném oleji se může sám vznítit.
Další články
Kuchyňská úprava blanšírováním spočívá v přelití vroucí vodou.
Lisovaný olivový olej je typická součást středomořské kuchyně.
Tropické Cookovy ostrovy tvoří patnáct ostrůvků.
Severoamerické Bahamské ostrovy nesou název podle španělského baja mar.
Nudličková bílá polévka uvařená z králíka se podává s osmaženou žemlí.
Františkolázeňská národní přírodní rezervace Soos hostí také stanici pro záchranu handicapovaných živočichů.
Minerál magnetit je přírodní magnet, přirozeně vzniklý.
Lisovaný nativní arašídový olej se získává z plodů podzemnice olejné, nazývané také burské oříšky.
Nevařená rajská polévka za studena se ozdobí kousky paprik.
Aromatická bílá polévka s koprem praští přes nos už během vaření.
Atlantické Kapverdské ostrovy jsou sopečného původu.
Na lněné semínko sází německá biochemička Dr. Johanna Budwig.
Vavřínový olej se přefiltruje přes jemné plátno.
Lněný olej bsahuje množství omega-3 mastných kyselin, především kyseliny alfa-linolenové, která může být podle výsledků některých studií přínosná pro omezení zánětů vedoucích k ateroskleróze, prevenci srdečních nemocí a arytmie.
Články:
Ořechový olej se hodí pro přípravu řady pokrmů studené kuchyně.
Na tichomořských Havajských ostrovech je několik činných sopek.
Horská kýchavice bílá dorůstá do výšky 50 až 150 centimetrů.