Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.
Na přípravu jídla vánoční hrachová polévka budeme potřebovat následující suroviny:
25 dkg žlutého hrachu, 3 lžíce másla, 2 cibule, 1 mrkev, 1 hvězdičku badyánu, 2 stroužky česneku, 1,5 litru zeleninového vývaru, sůl.
Postup přípravy receptu: Žlutý hrách den předem namočíme a poté uvaříme téměř doměkka.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, badyán a prolisovaný česnek a chvíli restujeme. Poté přidáme očištěnou pokrájenou mrkev a scezený uvařený hrách, vše zalijeme vývarem a vaříme ještě asi 20 minut, až je vše měkké. Poté vánoční hrachovou polévku rozmixujeme a dle chuti osolíme. Podáváme s opečenou žemličkou.
Další recepty
Hotová rybí pomazánka s avokádem se nejlépe maže na pečivo.
Připravený vánoční chlebíček zabalíme do alobalu.
Rozmixovaná fazolová krémová polévka podávaná s opečeným plátkem slaniny na ozdobu.
Báječná krémová rybí polévka se nakonec ještě opepří bílým mletým pepřem.
Lahodní vánoční ježci se pečou a pak jim vytvoříme oči a čumáček.
Paprikovou jíškou zahuštěná zelňačka s uzeným masem se doplní na kostičky nakrájenými brambory.
Ze zeleniny a brambor připravená bramboračka s hlívou ústřičnou.
Najemno rozmixovaná mrkvová krémová polévka s pečivem či krutony.
Jemná bramboračka s mraženou zeleninou se podává ještě zatepla.
Krémová čočková polévka se posype nasekaným koriandrem.
Chutná domácí polévka s játrovými knedlíčky se připravuje z drůbežího vývaru.
Chutné francouzské brambory se zeleninou oloupeme, zapečeme a podáváme se sýrem.
Zelňačka se zakysanou smetanou se připravuje přibližně 30 minut.
Vánoční hrachová polévka umí v rukou dobrého kuchaře vykouzlit na talíři hotovou sonátu lahodných chutí. Podle šikovnosti při vaření vánoční hrachová polévky se dá mnohdy usoudit i na úroveň kuchařského umění.
Recepty:
Rozšlehaným vejcem doplněná bramboračka s houbami je recept nejen pro dny houbařské sezony.
Lahodná sváteční rybí polévka se hodí k obědu i jako samostatné jídlo.
Uvařená štědrovečerní bramboračka je chutný recept.