Oko

Kolokázie jedlá

Kolokázie jedlá
Kolokázie jedlá (Colocasia esculenta). Obrázek: Wikipedia, autor: Thierry Caro.

Kolokázie jedlá pochází patrně z jihovýchodní Asie a ze Sundských ostrovů. Planě dosud roste od Barmy po Novou Guineu. V současnosti se hojně pěstuje ve východní Asii, v Tichomoří a na Antilách. Je příbuzná našemu árónu plamatému (Arum maculatum), puškvorce (Acorus) aj. Kolokázie jedlá se v Evropě pěstuje jako okrasná rostlina v zahradnictví i v domácnostech.

Kolokázie jedlá je statná vytrvalá bylina s mohutným hlízovitým oddenkem (o velikosti až dětské hlavy), ze kterého vyrůstají podzemní kořenové výběžky, na jejichž koncích se tvoří menší dceřiné hlízy. Z jednotlivých hlíz vyrůstají na povrch půdy dlouze řapíkaté listy s velkou srdčitou, sytě zelenou čepelí. Mezi listy vyrůstá stvol, na jehož konci jsou drobné, nenápadné, do palice sestavené květy, které obaluje bílý toulec. Plodem jsou kulovité bobule.

Kolokázie jedlá, která se v Polynézii i v jiných zemích nazývá taro nebo kulkas, se pěstuje podobně jako brambory. Drobnější hlízy se sázejí celé, větší se krájejí na části podle počtu oček. Hlízy se vysazují do vlhké půdy a během růstu je nutno je okopávat a zalévat. Po dozrání rostliny, což trvá 10 až 12 měsíců od vysazení, se hlízy sklízejí. Výnos hlíz z jedné rostliny bývá až 10 kilogramů. Barva dužiny se liší podle kultivarů. Může být bílá, žlutá, načervenalá nebo fialová.

Čerstvě sklizené hlízy jsou jedovaté, ostréé chuti a za syrova je nelze požívat. Jedovatá látka a palčivost mizí vařením nebo pečením. Hlízy jsou pro vysoký obsah škrobu (až 60 %) velmi hodnotnou poživatinou příjemné chuti, připomínající chuť pečených kaštanů. Pro konzum se hlízy zpravidla krájejí na plátky, které se opékají a buďto ihned konzumují nebo uzavírají do sklenic pro pozdější spotřebu. Nakrájené plátky hlíz se také suší a usušené melou na mouku, která se poté používá při přípravě vařených i pečených jídel. Z Kolokázie jedlé se používají i mladé listy a lodyhy, které se dají připravit jako špenát. Starší listy spolu s méně kvalitními hlízami jsou velmi dobrým a hodnotným krmivem pro krmení skotu.


Další články

Staré město Dubrovník je postavené z kamene světlé barvy.
Ohrožený Amazonský prales čelí hrozbě zkázy.
Smoothie recepty přináší překvapení v podobě chuti.
Pěstování pokojových rostlin v interiérech.
Jan Viklef vystudoval teologii, filozofii a právo v Oxfordu.
Jan Evangelista Purkyně učinil mnoho vědeckých objevů.
Likvor cerebrospinalis je mozkomíšní mok.
Dešťovka obecná žije ve velkém množství v půdě.
Historie Moravského krasu je značně složitá.
Tropický deštný prales je domovem nepřeberného možství rostlin a živočichů.
Bahamské ostrovy mají celosvětově zaregistrováno 3 procenta lodí.
Alexandr rudohlavý je převážně pralesní pták.
Francouzské Antily v Karibiku.
Jarní kvetoucí rostliny se objevují s příchodem jara.

Kolokázie jedlá tvoří součást tradičního jídelníčku řady zemí Asie a Afriky. Jedná se o velmi starou kulturní rostlinu.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů