Oko

Jak ušlehat šlehačku

Sněhově bílá, nadýchaná peřina na dortu nebo na poháru s ovocem, anebo hrouda sraženého tuku vypouštějící na talíři mastnou tekutinu? Proč se někdy šlehačka podaří a jindy zkazí celý moučník?

Celkem často se stává, že šlehačka ne a ne ztuhnout. Narychlo pak přidáváme ztužovače, avšak výsledný efekt přesto nebývá valný. Jindy se zase namísto do pěny vyšlehá na hrudkovité máslo. Jak postupovat?

Šlehačka
Šlehačka dotváří chuť kávy.

Existuje mnoho šlehacích pomůcek, které jsou však k ničemu bez náležitého vychlazení smetany na alespoň 8 °C. Doporučeno je také vložit předem do ledničky také šlehací nádoby a metličky, případně šlehat šlehačku v nádobě ponořené do kotlíku s ledem. Kvalitní smetana by se měla našlehat do dvou minut, přičemž by měla přinejmenším zdvojnásobit svůj objem. Při pokojové teplotě by si měla šlehačka udržet tvar alespoň dvě hodiny.

Někdy se však stane, že použijeme všechny předepsané postupy, přesto se však šlehačka ne a ne dotuha ušlehat. Problém pak bude jistě v tom, že jsme při šlehání použili nádobu, na jejíž stěně jsou zachyceny zbytky mastnoty. Při přípravě šlehačky totiž musíme používat pouze dokonale odmaštěné nádobí.

Jak tedy ušlehat šlehačku, která bude chloubou vaší kuchyně?

- Smetana musí mít minimálně 33% tuku.

- Musí být řádně vychlazená.

- Také šlehací metly a nádoby na šlehání necháme vychladit.

- Při šlehání zapněte mixer na nejvyšší stupeň.

- Při šlehání točte miskou se smetanou dokola.

- Dbejte, ať šlehačku nešleháte příliš dlouho.

- Ztužovač používejte výjimečně, ve šlehačce bývá cítit.

- Při použití láhve na bombičky má šlehačka odlišnou chuť.

- Pařížskou (s kakaem) šlehačku po svaření a vychlazení chvilku lehce šlehejte a poté nechce 24 hodin odpočinout v ledničce a až poté ji ušlehejte.

Jak připravit domácí pařížskou šlehačku.


Další články

Cookovy ostrovy jsou ráj květin a exotiky.
Teplokrevnost je etapa vývoje evoluce.
Ostrov Aldabra jehož pobřeží lemují houštiny mangrovníků.
Pampeliškový med je chutný a zdravý, slaďoučká a zdravá pochoutka.
Vikingové žili na severu.
Komořanské jezero se v dřívějších dobách nacházelo v podhůří Krušných hor.
Pasivní nízkoenergetické domy v ČR.
Umění komunikace mezi lidmi patří mezi nejobtížnější dovednosti.
Perlotvorka mořská vytváří perly.
Tradiční čínská medicína spočívá v harmonizování organismu.
Co přitahuje komáry, jsou to tmavé barvy?
Řeka Mekong je ve své deltě obilnicí Vietnamu.
Nízkotlaké pneumatiky pro zemědělské stroje snižují účinky váhy těchto strojů na půdu.
Ženšen je elixír zdraví tradiční asijské medicíny.
Dešťová voda snižuje spotřebu, má využití jako užitková voda.
Pavouk tarantule nahání lidem přemrštěnou hrůzu. Osm set druhů tarantulí je rozptýleno po všech světadílech.
Šalvěj lékařská roste ve středozemské jižní Evropě.
Velbloud, koráb pouště v minulosti spojoval země a národy v Africe i Asii.
Haithabu město Vikingů

Jak ušlehat šlehačku, která je chloubou kuchyně.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů