Oko

Květáková polévka se zeleninou recept

Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.

Na přípravu jídla květáková polévka se zeleninou budeme potřebovat následující suroviny:
květák (polovinu většího nebo jeden menší), cca 30 gramů másla, 1 lžíci oleje, 200 gramů kořenové zeleniny (mix mrkve, celeru a petržele), 40 gramů hrubé mouky nebo krupice, sůl, mletý pepř, česnek, cca 1 litr vývaru dle potřeby, 1 rozšlehané vejce, nať z petrželky, pažitky a celeru.

Postup přípravy receptu: Máslo a olej necháme rozehřár a osmažíme na něm dorůžova na nudličky pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Osmaženou zeleninu posypeme moukou a ještě krátce osmažíme. Přilijeme vývar, promícháme a přidáme očištěný a pokrájený květák, nastrouhaný česnek, osolíme, opepříme mletým pepřem a vaříme do změknutí květáku. Nakonec necháme v květákové polévce se zeleninou krátce zavařit rozšlehané vejce, přidáme nasekanou čerstvou nebo sušenou zelenou nať dle chuti a polévku podáváme.


Další recepty

Z listů špenátu připravená krémová špenátová polévka se slaninou osmaženou dokřupava.

Kyselá zelňačka z uzených žeber se může zjemnit smetanou.

Květáková polévka s noky připravenými z rozmixovaného patizonu.

Brambory přivezli z amerického kontinentu, odkud původně pocházejí, Španělé.

Květáková polévka s kari se dochutí nejlépe polévkovým kořením a nasekanou petrželkou.

Rychlá cuketa na kari s rýží.

Z květáku vařená květáková polévka se sýrovými nočky se nakonec ozdobí nasekanou pažitkou.

Uvařená květáková polévka s krupicí se nakonec dochutí nadrobno nasekanou zelenou petrželkou.

Z cukety uvařenou cuketovou polévku s kari si nejlépe vychutnáme s opečeným chlebem nebo toastem.

Chutná květáková polévka s bramborem se nechá ještě chvilku prohřát a můžeme ji podávat.

Z hustšího těstíčka tvořené cuketové placičky s mrkví osmažíme na rozpáleném oleji.

Jemnou zelňačku s uzeným masem doplní oloupané brambory, které nakrájíme na drobné kostičky.

Bramborový guláš s párkem je vedle brambor a párku připraven z papriky, cibule a koření.

Květáková polévka se zeleninou pod vařečkou dobrého kuchaře umí vykouzlit na talířích hotovou sonátu lahodných chutí. Podle šikovnosti při vaření květákové polévky se zeleninou se dá mnohdy usoudit i na úroveň kuchařské šikovnosti.

Recepty:

Uvařená krémová květáková polévka je recept na přípravu chutného a zdravého jídla.

Kuřecí stehenní řízky a kari omáčka s rýží chutnají v sezoně i mimo ni.

Lahodná květáková polévka s vejcem se před podáváním ozdobí nakrájenou petrželkou či pažitkou.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů TOPlist