Polévka se hodí jako hlavní jídlo i první chod.
Na přípravu jídla květáková polévka se zeleninou budeme potřebovat následující suroviny:
květák (polovinu většího nebo jeden menší), cca 30 gramů másla, 1 lžíci oleje, 200 gramů kořenové zeleniny (mix mrkve, celeru a petržele), 40 gramů hrubé mouky nebo krupice, sůl, mletý pepř, česnek, cca 1 litr vývaru dle potřeby, 1 rozšlehané vejce, nať z petrželky, pažitky a celeru.
Postup přípravy receptu: Máslo a olej necháme rozehřár a osmažíme na něm dorůžova na nudličky pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Osmaženou zeleninu posypeme moukou a ještě krátce osmažíme. Přilijeme vývar, promícháme a přidáme očištěný a pokrájený květák, nastrouhaný česnek, osolíme, opepříme mletým pepřem a vaříme do změknutí květáku. Nakonec necháme v květákové polévce se zeleninou krátce zavařit rozšlehané vejce, přidáme nasekanou čerstvou nebo sušenou zelenou nať dle chuti a polévku podáváme.
Další recepty
Z listů špenátu připravená krémová špenátová polévka se slaninou osmaženou dokřupava.
Kyselá zelňačka z uzených žeber se může zjemnit smetanou.
Květáková polévka s noky připravenými z rozmixovaného patizonu.
Brambory přivezli z amerického kontinentu, odkud původně pocházejí, Španělé.
Květáková polévka s kari se dochutí nejlépe polévkovým kořením a nasekanou petrželkou.
Rychlá cuketa na kari s rýží.
Z květáku vařená květáková polévka se sýrovými nočky se nakonec ozdobí nasekanou pažitkou.
Uvařená květáková polévka s krupicí se nakonec dochutí nadrobno nasekanou zelenou petrželkou.
Z cukety uvařenou cuketovou polévku s kari si nejlépe vychutnáme s opečeným chlebem nebo toastem.
Chutná květáková polévka s bramborem se nechá ještě chvilku prohřát a můžeme ji podávat.
Z hustšího těstíčka tvořené cuketové placičky s mrkví osmažíme na rozpáleném oleji.
Jemnou zelňačku s uzeným masem doplní oloupané brambory, které nakrájíme na drobné kostičky.
Bramborový guláš s párkem je vedle brambor a párku připraven z papriky, cibule a koření.
Květáková polévka se zeleninou pod vařečkou dobrého kuchaře umí vykouzlit na talířích hotovou sonátu lahodných chutí. Podle šikovnosti při vaření květákové polévky se zeleninou se dá mnohdy usoudit i na úroveň kuchařské šikovnosti.
Recepty:
Uvařená krémová květáková polévka je recept na přípravu chutného a zdravého jídla.
Kuřecí stehenní řízky a kari omáčka s rýží chutnají v sezoně i mimo ni.
Lahodná květáková polévka s vejcem se před podáváním ozdobí nakrájenou petrželkou či pažitkou.