Oko

Fazolačka na kyselo recept

Výrazná chuť polévky přijde vhod jako hlavní pokrm nebo i jako první chod většího gurmánského podniku a fazolačka je král mezi polévkami.

Při přípravě jídla fazolačka na kyselo budeme potřebovat následující suroviny: fazole, kyselé zelí, sůl, mletý pepř, vegetu, worcestrovou omáčku, kečup, brambory, klobásu.

Postup přípravy receptu: Fazole si dáme na několik hodin namočit. Poté z fazolí slijeme vodu, nalijeme novou, přidáme mletý pepř, vegetu, sůl a fazole uvaříme doměkka.

Zvlášť si uvaříme na kostičky nakrájené brambory.

Když jsou fazole uvařené, přidáme k nim na kostičky nakrájenou klobásu, kečup, worcestrovou omáčku, uvaření brambory, kysané zelí a uvedeme do varu, ale nevaříme.

Fazolačku na kyselo nikterak nezahušťujeme, raději při její přípravě použijeme více kyselého zelí, klobás a brambor.


Další recepty

Před pečením se pokrm gratinované brambory rovnoměrně přelije horkou smetanovou směsí.

Dovařená frankfurtská polévka s bramborem, do které přidáme zelenou petrželku pokrájenou až těsně před podáváním, se podává ještě zatepla.

Tradičně připravená bramborová polévka na kyselo s houbami se doplní při podávání máslem, které ji zjemní a nasekanými bylinkami.

I v současné době rychlá cuketová buchta stále zůstává oblíbené letní jídlo z cukety. Její dobré propečení kontrolujeme špejlí.

Výborné gratinované brambory s kuřecím masem pečeme přikryté ve vyhřáté troubě, na posledních deset minut je pak odkryjeme, aby brambory získaly hezky zlatavou kůrčičku.

Jemně chutnající frankfurtská polévka se zahustí hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, kterou přilijeme a zavaříme. Podáváme ji pak buďto samotnou nebo s pečivem jako přílohou, která s ní chutná.

Při podávání staročeské kyselo na talíři příhodně chuťově doplní vejce umíchaná na cibulce, povařené houby a brambory.

Z hlívy ústřičné, brambor, mrkve a celeru uvařená bramboračka s hlívou ústřičnou se doplní při podávání nasekanou zelenou petrželkou.

Z polohrubé mouky, pudinkového prášku, vejce, mléka, kokosu na posypání a polevy připravená rychlá buchta s pudinkem se upeče v troubě.

Vydatná fazolová polévka se smetanou se okyselí pomocí octa, až když trošičku schladne, aby se smetana nesrazila.

Lahodně chutnající rychlá čokoládová poleva se rozpustí ve vodní lázni a pak dokáže vylepšit leckterou buchtu, bábovku, řezy nebo jiný moučník.

Doma připravená frankfurtská polévka s párkem se zalije částí vlažného vývaru, uvede do varu a ještě zhruba 20 minut povaří, přidáme brambory, česnek a párky podušené na rozpáleném sádle.

Tradiční rychlá fazolačka se nakonec ještě pro lepší chuť doplní česnekem, majoránkou a solí. Pak už zbývá jen vzít do ruky lžíci a s chutí ji sníst.

Fazolačku na kyselo doma vařívám často a se značným zanícením, protože je chuťově dobrá. Někteří by možná mohli namítnout, že v téhle fazolačce postrádají ocet, já ji však dělám přesně takhle bez octa, který bohaté zastoupí kyselé zelí a všichni strávníci si ji i přesto chválí a jen se oblizují. Když se mistrovským způsobem připravená fazolačka umí správně připravit, vykouzlí při podávání na talíři kombinaci lahodné chuti a uvolní ze svého nitra do okolí voňavou záplavu čichu lahodících vůní. Podle šikovnosti při přípravě fazolačky na kyselo si lze udělat i názor na úroveň kuchařské zručnosti toho, kdo ji vaří a připravuje.

Recepty:

Jemná frankfurtská polévka s bramborami se nechá vařit, poté do ní přidáme zvlášť ve svém vlastním hrnci uvařené brambory, dochutíme pomocí polévkového koření, dosolíme a při podávání ji ještě posypeme najemno nasekanou petrželovou natí.

Kombinace fazolí, kyelého zelí, klobásy a koření je dobrá.

Z tradiční české kuchyně pocházející a lahodně chutnající fazolačka si nalezla cestu také do talířů v dnešních kuchyních, dnes je doslova klasické jídlo, která chutná strávníkům malým i velkým.

Po uvaření se již hotová a ještě teplá rychlá frankfurtská polévka podle vlastní chuti vhodně dochutí a pak už ji můžeme bez obav podávat.

Mám v oblibě husté polévky, do kterých když se zapíchne lžíce, těměř v nich stojí, jsou taková vydatná polévková klasika, hodící se k obědu i jako ranní snídaně.

Až dodnes jsem při svém gastronomickém snažení v kuchyni narazil na jen málo podobných gastronomických okamžiků nesoucích takovou chuťovou atmosféru, jako naplnění pravidelné porce jídla se již dožadujícího žaludku slastně vonícím talířem čerstvě uvařené fazolačky na kyselo, ze které ještě po dovaření stoupají točící se kotoučky páry, ale už se o ni nespálí jazyk, prostě má právě pro konzumaci tu správnou teplotu. Nechte se vést svým srdcem.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů