Oko

Sýr Gorgonzola

Sýr Gorgonzola
Sýr Gorgonzola. Obrázek: Wikipedia, Autor: Knuckles.

Gorgonzola je italský bílý sýr s typicky modrou plísní, výraznou chutí a jedinečnou vůní. Vyrábí se z plnotučného kravského mléka

Obsah tuku v Gorgonzole dosahuje 48 % a její měkký střed má slámově bílou barvu s typickým nazelenalým mramorováním.

Na povrchu desetikilových kol sýra Gorgonzola se v průběhu zrání vytváří typická načervenalá kůra.

Sýr Gorgonzola se hodí do omáček i k přípravě salátů. Nejvíce se však podává v syrovém stavu k vínům. Ladí k němu sladká červená vína, pro méně uzrálou Gorgonzolu jsou vhodná vína bílá.


Další články

Orsej jarní se může pochlubit velmi rychlým vývojem.
Jmelí bílé roste v korunách stromů.
Podzemní města Derinkuyu a Kaymakli byla vyhloubena v podzemí Kappadokie.
Mléko se používá především kravské.
Šikmá věž v Pise byla postavena jako zvonice chrámu.
Tvrz Draheničky je využívána pro zemědělské účely.
Ovčí vlna má pružné a odolné vlákno.
Cuketová omáčka na špagety se uchovává do sklenic.
Sýr rokfór se zelenavými žilkami.
Jarní kvetoucí rostliny se objevují s příchodem jara.
Kozí sýr na grilu necháme ještě pět minut zabalený.
Kozí sýr s červenou řepou zakápněte balzamikovým krémem.
Sýr Ementál nachází též využití strouhaný.
Měření tuku v těle pomocí specializovaných hodinek.

Sýr Gorgonzola získal své jméno podle stejnojmenného města, ležícího východně od Milána v Lombardii.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů