Nové koření jsou sušené plody (dvousemenné bobule) pimentovníku pravého ostré a palčivé, mírně nasládlé chuti.
Nové koření se nazývá novým proto, že jeho původní vlast, odkud pochází, je v Novém světě, tedy v Americe, a že v Evropě se připojilo ke starším druhům koření dováženým z tropické Asie až počátkem 17. století.
Nové koření jsou nedozrálé usušené, hnědočervené, hladké a většinou dvousemenné vysýchavé bobule pimentovníku pravého (Pimenta dioica) vždyzeleného stromu rostoucího planě ve Střední Americe a na Antilských ostrovech, kde je dodnes nejvíce plantáží.
Pimentovník pravý plodící nové koření patří výhradně západní polokouli a jeho výsadby v Indii a na ostrově Réunion jsou nevýznamné. Předním výrobcem nového koření je Jamajka, proto se tomuto koření říká také někdy jamajský pepř.
Vůně silice nového koření a jeho ostrá chuť mohou nahradit skořici, hřebíček a muškát dohromady. Proto je Angličané nazývají allspice [ólspajz] a Francouzi toute-épice [tútepis], oba názvy znamenají v překladu všehochuť nebo všekoření.
Původní obyvatelé Střední Ameriky kořenili novým kořením spolu s vanilkou a paprikou svou z kakaa připravovanou čokoládu.
V mletém stavu se nové koření přidává do sladkého pečiva, cukroví nebo pudinků.
V současné době se nové koření používá spíše než v kuchyni v potravinářském průmyslu. Je také součástí některých kořenících směsí kari.
Na Jamajce se nové koření používá k ochucení nápoje pimento dram - pimentový doušek.
V oblasti Západní Indie je domovem také pimentovník ostrý (Pimenta racemosa), z jehož listů se destiluje silice používaná v kosmetice.
Další články
Artemidin chrám v Efesu, centrum kultu bohyně lovu Artemis.
Bájný ostrov koření je Zanzibar při pobřeží Afriky v Indickém oceánu. Je to jeden z posledních přírodních rájů.
Příběh Lov na Rev-9 v postapo světě Legie.
Námořní Panamský průplav ve Střední Americe spojuje námořní trasy Atlantiku a Pacifiku a je jednou z nejvýznamnějších vodních cest na světě, podstatně zkracující lodní trasy kolem Jižní Ameriky.
Holandský sýr Eidam má mírně nasládlou chuť a polotuhou konzistenci. Eidam je nejprodávanější sýr u nás, dá se říci, že je naším národním sýrem.
Tvrdý italský sýr Parmezán se používá nejčastěji strouhaný.
Aromatické koření kardamom umí dát jídlu šmrnc. Používá se do řady sladkých jídel.
Vždyzelený strom ledvinovník západní plodí semena známá pod názvem kešu oříšky. Semeno ledvinovníku západního je uloženo v plodu.
Kdysi šlechtickému rodu Rožmberků patřící hrad Pořešín přispíval k bezpečnosti tehdejší zemské cesty. Stojí na příhodně úzkém ostrohu nad řekou.
Italský bílý sýr sýr Gorgonzola je typický modrou plísní. Na italském trhu se lze také setkat se sýrem Gorgonzola bianco, což je v podstatě Gorgonzola dolce coby mladý sýr s velmi mírným žilkováním nebo bez žilkování.
Z kuřecího masa, řýže, másla a koření připravíme kuřecí maso s rýží, povaříme a můžeme přidat kukuřici, hrášek nebo jinou hodící se zeleninu.
Jak a kdy sázet živý plot, aby prosperoval.
Nové koření jsou sušené plody (dvousemenné bobule) pimentovníku pravého ostré a palčivé, mírně nasládlé chuti.
Články:
Z kuřecích stehen, kořenové zeleniny a smetany uvařená kuřecí krémová polévka v zimních dnech zahřeje i zasytí. Cítíte její vůni?
Středověký hrad Pernštejn se dochoval v minořádně zachovalém stavu.
Keř kávovník arabský plodí suchá semena, která jsou po sklizení bez výrazné chuti, své aroma i barvu získává káva až pražením. V průběhu pražení cukr karamelizuje a semena hnědnou.
Nové koření jsou nedozrálé usušené, hnědočervené, hladké a většinou dvousemenné vysýchavé bobule pimentovníku pravého.